Dobro pamćenje (1)

Poznat vam je onaj osećaj kada se čini kao da vam je glava prepuna i da više ništa ne staje u nju. Ili prilike u kojima vas toliko ne interesuje šta se događa oko vas, da jednostavno sve odmah zaboravljate. Zamor, nezainteresovanost, dosada… To su dobri izgovori za nemar prema pamćenju. Ipak, ubrzano zaboravljanje najmanje pogađa vašu okolinu, a najviše vas.

Simptomi brzog zaborava javljaju se u nekoliko oblika. Najbezazleniji je – loše pamćenje kada su u pitanju podaci (npr, nikada niste imali visoku ocenu iz hemije, jer niste mogli/želeli da popamtite sve one grozne formule). U ovaj spisak ulaze i datumi kada vam se nešto desilo, iznosi prošlih plata, ocene sa studija…

Ipak, ponekad je pamćenje brojki važno, pa njegov izostanak može zbilja poremetiti vaše odnose. U to spada zaboravljanje rođendana dečka/muža, previđanje „zlatne svadbe“ roditelja, propuštanje proslave deset godina mature (primera ima sijaset, svaka zaboravna osoba moći će da navede barem deset).

Da biste izbegli neprijatnosti koje slabo pamćenje može da izazove, pokušajte da sistematično organizujete važne podatke. Rođendane i godišnjice saberite i zapišite na jednom mestu. Taj proces vam umnogome može olakšati elektronska forma, jer svaki email reminder uporno i dosadno podseća na obaveze (naravno, ukoliko mu to unapred zadate).

Pošto je pamćenje suvih činjenica i podataka mnogima užasno dosadno, treba ga načiniti zanimljivijim i dinamičnijim. Pokušajte da sebi ostavljate smešne poruke po stanu ili „promovišite“ jednog odgovornog prijatelja u zvanični „podsetnik“ (prihvatajući pri tom sve kaznene mere koje će ona/on ponuditi u slučaju vaše ponovne neodgovornosti). Pokušajte da o određenim stvarima ne mislite kao o gomili dosadnih podataka koje treba upamtiti, već kao o misaonim investicijama za bolje funkcionisanje u životu.

Pored brojki i podataka sličnog tipa, postoje i druge stvari „sklone“ tome da budu zaboravljene. U taj spisak ulaze i imena, lica, dužnosti i radni zadaci, ali i istine/laži koje izlažete drugima.

O tome više u nastavku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.