U trendu

Dodatna energija – odmah

Umorne ste, toliko da vam je nekad teško i da ustanete iz kreveta. Uz to ide i bezvoljnost. Onda tako umorne i bezvoljne dosadite i same sebi, pa postanete nervozne i preosetljive. Suviše ste neraspoložene da biste smišljale šta da preduzmete, a nimalo vam se ne dopada što se tako loše i "bezvezno" osećate. Da li vam ova priča, ili jedan njen deo, zvuči poznato? Ako je tako, evo nekih predloga kako da popravite takvo stanje.
Jedan od tih predloga je fitnes. Jeste, teško je raditi vežbe kada vas mrzi i da ustanete iz kreveta, ali za početak vežbe ne morate ni da radite. Dovoljno je da makar desetak minuta prošetate, pa da vam se obnovi energija (ne računa se tegljenje gomile stvari iz samoposluge ili s pijace – u toku te šetnje trebalo bi da budete fizički neopterećene; s druge strane, računa se ako siđete stanicu ili dve ranije iz autobusa i ostatak puta do posla pređete peške).
Pijte što više vode! Jedan od najčešćih uzroka umora jeste dehidratacija. Ako nemate običaj da često pijete vodu, uvedite ga; najlakši način da sebe podsetite da popijete malo vode jeste da pored vas (na vašem radnom stolu ili sličnom mestu) uvek bude flaša s vodom. Stručnjaci savetuju da na svako pola sata popijete malo hladne vode, jer će to biti signal vašem mozgu da se razbudi, a vašem telu će dati dodatnu energiju.
Još jedan od uzročnika umora i bezvoljnosti jeste nedostatak kiseonika (zevanje je, između ostalog, refleksni pokušaj organizma da se snabde sa više kiseonika). Zato, kad se osetite umorno i pospano, duboko udahnite pet do deset puta, i to na sledeći način: udišite dve sekunde, a izdišite četiri. U čemu je trik? Kada dišete na ovaj način, kroz vaše telo "prostruji" više kiseonika a samim tim dobijete i više energije.
Duboko udahnite, popijte malo hladne vode i prošetajte malo (ili, ako ste u kancelariji, protegnite se i uradite nekoliko čučnjeva – ako vas kolege "čudno" pogledaju, recite im da ste se ukočile) i odmah ćete se osetiti osveženo. Probajte!