U trendu

Dogovor kuću gradi

Pravljenje uspešnih dogovora nije nimalo laka stvar, bilo da je u pitanju poslovni sastanak ili kupovina poklona zajedničkom prijatelju. U igru ponekad ulazi sujeta i lični ciljevi, kao i nespremnost na kompromis u datoj situaciji. Ovakvim stavom okoline često smo stavljeni u poziciju da pregovaramo, prelazimo preko nekih stvari i time gubimo živce. Međutim, treba imati na umu više puta dokazanu činjenicu kako hladna glava i odsustvo temperamentnih reakcija vodi boljem i bržem dogovoru.

Evo jedne od čestih situacija: nalazite se na poslovnom sastanku povodom važne stvari, gde jedan kolega konstantno opstruira sve vaše konstruktivne predloge. Reakcija na „prvu loptu“ većine podrazumevala bi bes, energično suprotstavljanje i navođenje niza kontraargumenata (uz povišen ton glasa). To je pogrešno, jer će efekta biti vrlo malo, osim činjenice da je suprotna strana postigla to što je želela – vašu nervozu i ljutnju.

Umesto impulsivnog reagovanja, primenite drugu taktiku u ponašanju – mirno i jasno izložite svoje stavove i insistirajte na svrsishodnom komentaru drugih. Osobi koja na neprijatan način izražava neslaganje sa vama stavite do znanja da ste je čuli, ali ne i uvažili. Fokusirajte se na sopstvene ideje i njihovo najbolje uklapanje sa predlozima drugih kroz dijalog, dok će „suprotna strana“ koja oponira ubrzo biti isključena od strane grupe.

Jedan od važnih preduslova uspešnog dogovaranja je i jasnoća u izlaganju. Kvalitet i trajanje dogovora u velikoj meri zavisi i od vaše preciznosti i uspešnosti u pružanju informacija drugima. Nemojte se rukovoditi načelom „bolje da drugi znaju manje“: davanje uvida ne smanjuje vašu kompetenciju, već naprotiv – povećava mogućnost saradnje i međusobnog razumevanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.