U trendu

Džeki Kenedi: Najtužnija prva dama Amerike

Na današnji dan pre 87 godina rođena je Džeki Kenedi Onazis, jedna od najomiljenijih prvih dama i svetska modna ikona. Pod imenom Žaklin Li Buvije, rođena je 28. jula 1929. godine u Sautemptonu.

Nakon razvoda od Džekinog oca, majka joj se preudala za Hjua D. Aučinklosa, bogatog naslednika firme Standard Oil. Nakon završetka školovanja zaposlila se u novinama Vašington Tajms. Tri meseca je bila verena za mladog brokera, ali kada je to propalo upoznala je svog budućeg supruga, Džona F. Kenedija.

Zaljubili su se, verili i 12. septembra 1953. godine stupili u brak. Dve godine nakon venčanja, Džeki je imala spontani pobačaj, što joj je veoma teško palo jer je sanjala o tome da ima dete. Godinu dana kasnije rodila je mrtvu devojčicu, što je još više potreslo.

Sreća im se napokon osmehnula 1957. godine kada je rođena njihova kći Kerolin. 1960. godine Džon je objavio svoju kandidaturu i pobedio na izborima, a Džeki je rodila njihovo drugo dete, Džona F. Kenedija mlađeg.

U januaru 1961. godine Džon je postao 35. predsednik Amerike, a Džeki jedna od najmlađih prvih dama ikad. Postala je omiljena u javnosti zbog besprekornog stila, podsticanja umetnosti i humanitarnog učestvovanja.

1963. godina bila je veoma tragična za Džeki. Rodila je sina Patrika koji je umro u bolnici nakon samo dva dana. 22. novembra 1963. sa suprugom je bila u Dalasu gde je on upucan dok su se vozili gradom. Džeki je postala udovica sa samo 34 godine.

1968. udala se za grčkog biznismena Aristotela Onazisa. On je umro 1975. godine, a Jackie je postala udovica po drugi put.

1994. godine umrla je od limfoma i sahranjena uz svog supruga Džona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar