Feministkinje besne zbog pesme „Ošamari me“

Novi hit u Brazilu je pesma „Ošamari me“. Ujedno, mnogi tvrde da je upravo ona uzrok nasilja po brazilskim domovima i noćnim klubovima. U pitanju je pesma u kojoj žena preklinje svog partnera da je udari za vreme seksa. Organizacije koje se bore za ženska prava tvrde da je pesma degradirajuća i žale se da služi kao povod za mnoge svađe i tuče. Inače, „Ošamari me“ je postao veliki hit za vreme karnevala u Brazilu.

Stihovi brazilske samba grupe uključuju sledeće reči: „Kada vodimo ljubav, šta ona traži od mene? „Ošamari me po licu.“ Hajde, daću ti to, mala.“

Alex Xela, 19-godišnji vokal, je rekao da je inspiracija za ovu pesmu nastala kada ga je njegova bivša devojka zamolila da je udari u toku seksa. On se ipak opirao tome, pa je rešio da priupita svoju majku za savet. „Ona mi je kazala: „Udari je, dopašće joj se“ „, rekao je Xela u televizijskom intervjuu. „Ali bilo je nežno, a ne nasilno“, objašnjava on ovaj čin koji mu je „ulio iznenadnu inspiraciju“.

Predstavnik za štampu majora iz Salvadora, Jose Barreto, je rekao: „Šamari se pretvaraju u udarce, i stvari postaju zaista opasne. Puno žena je besno zbog pesme.“

Radio-stanice su bile zamoljene da ne puštaju više ovaj „hit“. Borci za ženska prava kažu da je pesma samo „opravdanje za nasilje nad ženama“ i postavljaju pitanje – ako su šamari normalni, šta je sledeće – silovanje?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.