U trendu

Frida Kalo se ‘prevrće u grobu’ zbog nove Barbi lutke (foto)

Meksička slikarka Frida Kalo poznata po svom, za tadašnje vreme nekonvencionalnom životu i umetnosti koja je inspirisala mnogo žene širom sveta, nova je Barbi lutka.

Naime, u sklopu svoje kampanje „Žene koje inspirišu“ kompanija Matel lansirala je seriju poznatih Barbi lutaka koje predstavljaju uspešne žene koje su obeležile istoriju. Tako su napravljene lutke po liku avijatičarke pionirke Amelije Erhart, matematičarke Katerine Džonson i Fride Kalo. Upravo Fridina lutka izazvala je najveću buru u javnosti, posebno među članovima njene porodice koji smatraju kako lutka ne predstavlja poznatu umetnicu kako bi trebalo.

Porodica naglašava kako iz Matela nisu autorizovali upotrebu lika meksičke slikarke, dok korporacija Frida Kahlo i proizvođač lutke odbacuju njihove tvrdnje.

Mnogi takođe smatraju kako umjetnica nije predstavljena na njoj dostojan način, posebno što se tiče izgleda njenih obrva, jer dok je Frida bila poznata upravo po svojim spojenim obrvama, Barbi lutka ne izgleda baš tako.

Na društvenim mrežama se oglasila i glumica Salma Hajek, koja je u filmu „Frida“ iz 2002. godine tumačila ulogu slikarke, i bila je posebno kritična prema lutkici koja bi trebala predstavljati Fridu. Hajekova smatra kako umetnica nikada ne bi ni žejela biti komercijalizovana na ovakav način.

– Frida Kalo nikada nije želela da izgleda ili bude neko drugi. Slavila je svoju jedinstvenost. Kako su mogli da je pretvore u Barbiku? – pita se Salma.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike