Futuristička moda u nekoliko poteza

Zamislite sledeću scenu: našli ste se na ulici bez jakne, a vetar počinje sve snažnije da duva. Umesto da otrčite kući po odgovarajući deo odeće, ili se jednostavno sklonite sa ulice u obližnji kafić, vi birate treću opciju – nonšalantno odlazite do najbliže fashion-mašine, ubacujete novčić i uzimate paketić neobičnog izgleda. Potom ga raspakujete i od komada neobičnog materijala u nekoliko poteza pravite sebi kabanicu. Zvuči futuristički, zar ne?

U pitanju nije utopija: štaviše – ovakav prizor sasvim je moguć. Dizajneri konstantno usavršavaju sintetičke materijale, idući ka tome da naprave izuzetno fleksibilan i, pre svega, multifunkcionalan materijal. Značajne rezultate u tom smeru postigla je Laboratorija za dizajn, osnovana pri Umetničkom koledžu Sveti Martin u Londonu. Njen projekat, poznat pod nazivom origami moda, ima cilj da etablira novu formu digitalne mode, a dojučerašnjeg pasivnog korisnika transformiše u dizajnera.

Volšeban proizvod kojim se to postiže jeste parče materijala napravljeno od poliester-laminata i ukrašeno apstraktnim šarama, koje podsećaju na kompjuterske čipove. Dizajn jasno govori o funkciji: materijal je namenjen pravljenju raznovrsnih torbi, torbica i rančeva dizajniranih pre svega za nošenje malih digitalnih fetiša, poput mp3 plejera, digitalne kamere, GPS-a i sličnih spravica.

Naziv origami upućuje na način oblikovanja željenih predmeta: uz materijal stiže i uputstvo o njegovom modelovanju u približno pet jednostavnih poteza, čime se od dvodimenzionalne osnove dobija praktičan i simpatičan predmet.

Predmeti origami mode još uvek nisu postali deo tržišta. Kada se to i bude ostvarilo, način prodaje ili isporuke svakako neće biti standardan. Dizajneri smatraju da bi trebalo osmisliti i specijalne mašine za prodaju, pored kojih bi se nalazile korpe za odlaganje upotrebljenih delova. Ukoliko se pokaže da je materijal saobrazan ekološkim standardima reciklaže, u bliskoj budućnosti postojaće mogućnost izrade odevnih predmeta i ekspanzije ovog novog modnog hita.

Do tada će scena sa početka priče ostati u području SF žanra…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.