U trendu

Ginekolog brutalno iskren: Ženama preko 50 godina ovo se neće dopasti

Nadimanje je anksioznost sa kojom se suočavaju mnogi ljudi, a uzroci mogu biti različiti – nepravilna ishrana, namirnice koje izazivaju nadimanje, nedostatak aktivnosti, konzumiranje brze hrane, stres, netolerancija na određenu hranu itd. Međutim, hormoni takođe mogu igrati ulogu kada je u pitanju nadimanje, zbog čega se mnoge žene osećaju naduveno tokom menopauze.

Estrogen i progesteron su dva primarna ženska polna hormona, a ovi nivoi variraju kako ulazite u menopauzu, što može izazvati neke neželjene efekte u telu. „Premalo ili previše progesterona definitivno može uzrokovati da se žena oseća naduto“, objasnila je dr Vendi Trubou za mbg. „Obično, kada žena uđe u menopauzu, dolazi do nadimanja zbog niskog nivoa progesterona, pa preporučujemo da proverite nivoe“, dodala je ona, a prenosi Novi.ba.

Svaka neravnoteža i promena u hormonima mogu uticati na zdravlje. „U početku, smanjenje i prestanak ovulacije dovodi do smanjenja progesterona, što je praćeno fluktuacijama nivoa estrogena i na kraju do smanjenja estrogena ispod praga potrebnog za menstruaciju“, rekao je ginekolog Eden Fromberg.

Kao rezultat toga, višak tečnosti može da se zadrži u telu, što dovodi do nadimanja. Postoji nekoliko metoda koje mogu da smanje osećaj nadutosti u menopauzi, kao i da podstaknu eliminaciju viška vode – sasvim prirodno:

1. Pijte puno vode

Ako vaše telo zadržava vodu, to bi mogao da bude znak da morate da pijete više, a ne manje. „Unos tečnosti je važan, a ograničavanje tečnosti ne rešava zadržavanje tečnosti. U stvari, ograničavanje tečnosti utiče na varenje, što pogoršava nadimanje“, primećuje Fromberg.

2. Pažljiviji pristup ishrani

„Prerađena, hladna hrana, hrana koja stvara gasove, masna hrana, gluten i hrana koja sadrži šećer, slatkiši i rafinisane ugljene hidrate mogu doprineti nadimanju. Mikrobiom creva se sastoji od imunološki osetljivih organizama koji oblažu naše tanke i gusta creva, koji su esencijalni mikrobi posebno osetljivi na šećer, slatkiše i rafinisane ugljene hidrate“, objašnjava Fromberg. Možete smanjiti slatkiše i obrađene grickalice i zameniti ih sastojcima bogatim probioticima kao što su jogurt, fermentisana hrana kao što je kimči, pa čak i kiseli kupus .

3. Uzimanje probiotika

Pored jedenja hrane bogate probioticima, uzimanje ciljanog suplementa je još jedan način da svom crevu date ono što mu je potrebno.

4. Smanjite stres

Stres takođe može da igra ulogu u nadimanju, a upravljanje osećajem preopterećenosti iz dana u dan će uticati na vaše opšte zdravlje. „Jajnici se snabdijevaju krvlju i nervima iz nadbubrežnih žlezda, a ove endokrine strukture su hormonalno i strukturno osetljive jedna na druge procese. Na početku menopauze, nadbubrežne žlezde mogu postati osetljivije na stres zbog nedostatka „podrške“. „iz jajnika“, kaže Fromberg.

Redovno vežbanje, dobar san, vežbe disanja, odmor i oporavak – odlične su metode za ublažavanje stresa i održavanje dobrog zdravlja. Iako je povremeno nadimanje potpuno normalno, ako potraje čak i nakon promene zdravog načina života, možda bi bilo dobro da se konsultujete sa svojim lekarom o drugim opcijama lečenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)