U trendu

Gusari i gusarke

Opasnih žena bilo je (i ima ih) dosta upisanih u knjigu istorije. Specijalan slučaj „opasnosti“ – ne u vidu metafore, već prave i ozbiljne pretnje – oličen je u liku gusarke. Zajedno sa svojim muškim kolegama, u jednom periodu istorije, gusarke su špartale morima, sejući strah i trepet među posadama brodova. Na spisku ih ima dosta – pomenućemo samo neka od poznatih imena. Jedna od najstarijih, koja je prešla u područje legende, jeste kineska gusarka Ch’iao K’uo Fu Jen: pored nje, tu su i poznate ličnosti kao što je kraljica Artemisija (stara Grčka) i razne vikinške ratnice – Ladgerda, ili Wigbiorg. Početkom XVIII veka, gusarenje postaje naročito popularno, i tada se javlja novi „talas“ žena koje ratoborno i samostalno obavljaju ovaj zanat.

Dve veoma poznate svakako su bile En Boni i Meri Rid. Prva u „paru“ imala je posebno zanimljivu biografiju. Već od samog rođenja u irskoj provinciji Kork, bila je obeležena kao „drugačija“, čudna, budući da je bila nezakonito dete advokata i služavke. Čitav niz peripetija propratio je njen početak života, da bi se konačno sa ocem preselila van Irske. En se udaje za Džejmsa Bonija, sa kojim odlazi da živi na Bahame: međutim, razočaranje ubrzo sledi. Upoznavši gusara Džeka Rakhama, En se zaljubljuje i beži sa njim, započevši svoj gusarski život.

Za kratko vreme, En Boni stiče reputaciju opasne gusarke čija je hrabrost i odvažnost jednaka (ako ne i veća) hrabrosti i odvažnosti muškaraca u istoj poziciji. Poznato je da se borila u muškoj odeći, odlično rukovala pištoljem i ostajala smirena u rizičnim situacijama.

Epilog priče jednako je zanimljiv kao i početak: kada su, nakon loše borbe, svi gusari sa Rakhamovog broda, uključujući i En, bili uhvaćeni i osuđeni na smrt, njoj je, na osnovu činjenice da je trudna, izvršenje kazne odlagano nekoliko puta. Naposletku, presuda nije ni izvršena, pošto je En misteriozno nestala. Pretpostavlja se da je njen otac, koji je u to vreme posedovao dobre veze, intervenisao i da je En nastavila da živi, preuzevši novi identitet. Kažu da je En uspela da se susretne sa Rakhamom pre njegovog pogubljenja: maksimum utehe koji mu je pružila glasio je „da joj je žao što se nalazi tu gde je“, što je propratila izjavom kako se to „ne bi desilo da se borio kao čovek“. Neobična rečenica i neobična životna priča.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.