Hrana za izbirljive goste

Hranjenje gostiju je uvek pomalo neizvesno – hoće li im se dopasti ono što ste im poslužili? Da li uopšte jedu hranu kakvu ste spremili? Stvari se mogu dodatno iskomplikovati ukoliko su vaši gosti izbirljivi, i nije uvek lako snaći se u takvoj situaciji.
Kad god treba da nahranite iole veću grupu ljudi, nema šanse da se svima dopadne sve što ste spremili. Neko ne voli ovo, neko ono, neko iz zdravstvenih razloga nešto ne sme da jede, neko iz religioznih… U principu je pravilo da se za veću grupu ljudi spremi što raznovrsnija hrana tako da se za svakog nađe bar ponešto, a učtivi gosti bi trebalo da ne izvoljevaju previše, nego da prihvate ono što domaćini ponude (naravno, nije izvoljevanje ako iz zdravstvenih razloga nešto ne jedete, ili iz verskih – postite, recimo).
Međutim, nekada se dešava i da znate da će vam u kuću doći ne posebno velika, ali izrazito izbirljiva grupa ljudi. Već je tradicija da vam periodično oni dođu u goste, pa vi njima, i imali ste priliku da primetite u kojoj meri su izbirljivi. I strepite od svake njihove posete – inače volite te ljude, ali da li će im hrana biti prihvatljiva? Toliko često vam se dešavalo da većinu stvari koje poslužite i ne taknu – istina, nikada vam nijednu primedbu nisu uputili, ali dovoljno je i to što neće da jedu ono što ste se potrudile da spremite, a ne radi se ni o zdravstvenim ni o verskim razlozima. Niti vi nešto posebno eksperimentišete s hranom. Šta s takvima?
Pošto se već radi o ljudima koji vam godinama dolaze u kuću, nije vam nemoguće da uradite malo istraživanje pre njihove posete. Pozovite ih telefonom i pitajte ih kakvu bi tačno hranu hteli. Ne baš da vam oni sastavljaju jelovnik, ali da vam daju spisak onoga što je za njih prihvatljivo (niste obavezni da spisak i prihvatite ako su na njemu isključivo namirnice do kojih vam je nemoguće ili izuzetno teško da dođete, ili nešto za šta nemate novca). Nije obavezno da vam smesta izrecituju šta bi hteli, ali bi bilo poželjno da to učine pre nego što odete u nabavku (nije nepristojno da im to i kažete). A onda vidite šta bi s tog spiska bilo prihvatljivo i za ostale goste, kao i za vašu porodicu, pa nešto iskombinujte.
Ako su baš preterano izbirljivi, a vi pripremate sasvim normalnu i uobičajenu hranu koju smeju da jedu i osobe s različitim zdravstvenim problemima, i ima jela i za vegetarijance i za one koji poste, ignorišite neprimerenu zahtevnost. Vi ih ipak ugošćavate kao domaćica, niste specijalna služba za pripremanje jela po narudžbi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.