I muškarci se bore za svoja prava

Nisu žene jedine koje imaju problema sa diskriminacijom. Lokalne vlasti u jednom japanskom gradu su optužene za neravnopravno tretiranje polova i to zbog organizovanja kursa za pravljenje čaja na kome su mogle da učestvuju isključivo žene.

Uprava grada Kagošima pokušava da objasni da je kurs bio predviđen samo za žene zato što se smatralo da će one biti spretnije u pravljenju čaja. Ali ovo objašnjenje nije dovoljno dobro za one koji žele da zaštite prava muškaraca – oni misle da je ovo klasičan primer polne diskriminacije.

Prvom času je prisustvovalo oko 20 žena koje su se učile veštini pravljenja čaja pod vođstvom kvalifikovanog instruktora.

Ajvao Sano (Iwao Sano), predstavnik poljoprivredne sekcije koja je organizovala kurs, kaže da nisu imali na umu bilo kakvo pravljenje razlika i diskriminaciju. Gradske vlasti smatraju da je u pitanju samo nesporazum.

Prema izveštaju lokalnih japanskih novina, muškarci su ipak uspeli da se izbore za svoje mesto na kursevima pravljenja čaja, tako da će časovi od sada biti dostupni pripadnicima oba pola.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.