I muškarci se šminkaju

Dobro, priznajemo: nije da su naše ulice prepune našminkanih muškaraca; ni ulice bilo kog mesta u svetu, kad je o tome reč. Međutim, trendovi se menjaju…

Nisu ni oni slepi. Gledaju i vide: vide kako se žene neguju, vide koliko bolje izgledaju negovane žene, privlači ih da posmatraju lepo našminkane žene. A i žene se menjaju; sve češće biraju muškarce na kojima se vidi da vode računa o sebi, da koliko-toliko paze na ishranu i na to da ostanu u formi. Vide i da će žena koja, zahvaljujući pažljivoj nezi, i dalje izgleda mladoliko, gledati mlađe muškarce – i da će i oni gledati nju. Dakle, moraju i oni nešto učiniti!

Doskora, ta njihova akcija svodila se na to da krišom koriste ženine proizvode za negu lica (čega su žene, naravno, bile svesne). Šminka je ipak bila za glumce, muzičke zvezde, TV voditelje… Neke specifično muške kozmetike (mislimo na muške kreme za negu lica i tela) praktično i nije bilo – pa, šta će onda drugo da rade nego da „mažnjavaju“ ženinu kozmetiku? Ipak, kao što smo rekli, stvari se menjaju.

Prvo su kozmetičke kuće počele da izbacuju muške proizvode za negu – i, dobro im je krenulo, prodaja je odlično išla (u stvari, ide i dalje, i to sve bolje). Najviše se prodaju preparati protiv opadanja kose, ali sve više idu i preparati za higijenu i negu tela. Kao što znate, i oni su otkrili depilaciju (kod njih je to depilacija grudi; tu kaskamo za svetskim tokovima, pošto se to kod nas i dalje baš i ne smatra muževnim – u redu je samo za bodibildere i vaterpoliste). Tu su i „sitnice“ kao što je redovna nega ispucalih usana, a i krupnije stvari – poseta kozmetičkim salonima. Onda je na red došlo i šminkanje.

To je, u principu, prilično diskretna šminka (da bi se očuvao njihov muški ponos, to se i ne naziva šminkom nego „sredstvima za ulepšavanje“), kao što su blagi ajlajneri, stikovi za pokrivanje podočnjaka, bezbojni lakovi za nokte, blagi tečni puder, sjaj za usne… Za sada, barem, ništa preterano upadljivo.

Ako se pitate ko su ti muškarci koji koriste takve proizvode, čime se bave, kakvi su – evo jednog koji prednjači u tome: Dejvid Bekam, fudbaler – dakle, pripadnik prilično mačo zanimanja.

Stvari se definitivno menjaju… Ostaje nam da gledamo na šta će izaći.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.