Imitiraju vaš naglasak

Kada iz jedne sredine pređete u drugu, nekada se desi da otkrijete da u toj novoj sredini ima osoba koje imitiraju vaš naglasak, vaš način govora, koji se razlikuje od njihovog. Ima onih koji to shvate kao uvredu, kao namerno ruganje, ali, najčešće, tu ničeg zlonamernog nema.
U psihologiji pregovaranja savetuje se ljudima da, kada nešto pokušavaju da postignu u razgovoru s nekim, u izvesnoj meri imitiraju tu osobu. Ništa upadljivo, inače će ta osoba postati sumnjičava i nepoverljiva; ali ako vaš način disanja postane sličan njenom, ako usvojite neki njen gest, koristite sličnu rečeničnu strukturu, slične fraze, nekad i ako vam je akcent sličan njenom – i sve to nenametljivo, ne tako da bude "vidljivo iz aviona" – ta osoba će vas osetiti kao nekog bliskog sebi i biće sklonija da prihvati vaše sugestije.
Ne kažemo da osobe koje imitiraju nečiji naglasak sigurno poznaju psihologiju pregovaranja. Ali, velikom broju navedenih postupaka, uključujući i imitiranje naglaska, velik broj ljudi pribeći će potpuno nesvesno onda kad pokušava da se iz ovog ili onog razloga približi nekome. A ti razlozi mogu da budu različiti – možda nešto žele od vas, možda žele da vas prevare, da vas iskoriste, a možda samo pokušavaju da se sprijatelje s vama, da učine da se osećate bolje, kao među svojima. Ili, ako ste došli iz nekog većeg mesta u manje, možda oni to veće mesto smatraju elitnijim, i pokušavaju da pokažu da su vam ravni, da nisu samo neki tamo iz neke zabiti. Mnogo je razloga iz kojih bi neko mogao da imitira vaš način govora, neki su pozitivni, neki baš i ne, pokušaj ruganja je samo jedna od mogućnosti – a cela ta stvar s imitiranjem je najčešće nesvesna, oni koji to rade uopšte to ne rade namerno, niti su svesni da to rade.
Čudno se osećate kad čujete druge kako imitiraju vaš naglasak, ne znate šta da mislite o tome? Može da bude dobra ideja da im skrenete pažnju na ono što rade, pošto, sasvim moguće, nisu svesni toga. Ništa uvredljivo; ljupko se nasmešite i pitajte ih za naglasak, recite da vam zvuči malo kao iz vašeg mesta, ali nije isti, zvuči malo kao i iz tog mesta u kome ste, ali nije ni to, pa ste radoznali odakle je ta osoba. Iz reakcije te osobe ćete vrlo verovatno videti da li je uopšte bila svesna šta radi, kao i da li je mislila nešto loše time. A onda će, najverovatnije, i vama biti lakše, jer ćete makar razumeti o čemu se tu radi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.