U trendu

Isplanirati obroke nedelju dana unapred

Česta je ženska dilema šta kuvati tog ili sledećeg dana. Nekad premišljanje ume i da potraje, ne znate šta biste, konsultujete se s partnerom i decom, svako hoće nešto svoje, ili ni oni ne znaju šta bi… Tu može da pomogne ako planirate jelovnik nedelju dana unapred.
Odredite dan u nedelji kada ćete smišljati jelovnik za sledećih nedelju dana. Ako imate muža i decu, uključite i njih u planiranje, pitajte ih koja im se jela jedu. Ukoliko nemate partnera ni decu, dobro bi bilo da vas ne mrzi da spremate neka lepa jela za sebe – ishrana je bitna, i nije dobra ideja živeti samo na brzoj hrani i onome što usput pojedete.
Pogledajte jednu ili više knjiga s receptima; pretražite i časopise i/ili internet, ako vam je potrebno. Takvo planiranje će vam oduzeti nešto vremena, ali oduzeće ga znatno manje nego da svakog dana razmišljate o tome šta sledeće da spremate. Plus, kada planirate nedelju dana unapred, lakše je i izbalansirati ishranu tako da sve bitne namirnice budu zastupljene.
Ukoliko ste večito pretrpane obavezama, ili baš i ne volite da kuvate, dobro je birati jednostavne recepte s malim brojem namirnica i jednostavnom i kratkom pripremom jela; možete jednom nedeljno pripremiti nešto komplikovanije, ako želite, ali zaista nije neophodno svakog dana se zamarati time.
Ovakvo planiranje vam štedi i vreme i živce, ne morate da, umorne nakon posla, razmišljate o toj novoj obavezi koju treba ispuniti. Takođe, omogućava vam da većinu namirnica nabavite unapred, da ne bude trčanja u prodavnicu u poslednjem trenutku po ovaj ili onaj sastojak. I, naravno, to što ćete unapred isplanirati jelovnik vas ni na koji način ne obavezuje da se isplaniranog pridržavate – ako poželite nešto drugo, ili vam nešto iskrsne, ili dobijete inspiraciju da isprobate nešto posebno, možete isplanirano menjati po volji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar