U trendu

Izvinjenje uz pomoć tehnologije

Svađe i sukobi su uvek neprijatni, a ne baš mali deo neprijatnosti potiče od toga što se može desiti da se s osobom s kojom ste se posvađali neko vreme ne vidite i ne čujete – i sve to vreme sukob izjeda i vas i nju. Današnja tehnologija može pomoći da se izbegne pomenuto izjedanje, samo i tu tehnologiju treba upotrebljavati s merom.
Na šta mislimo? Na veoma popularne metode komunikacije – elektronsku poštu i SMS poruke. Posvađate se s nekom osobom, moguće i nekim ko vam je veoma drag (dugogodišnja prijateljica, sestra, partner…), i znate da se bar nekoliko sati, ako ne i dan-dva, nećete ponovo videti. A ne želite da ste u sukobu i već žalite zbog pola stvari koje ste rekli. Čak i ako smatrate da ste u sukobu u principu vi bile u pravu, može se desiti da takođe verujete da cela stvar nije toliko bitna da biste zbog nje bili u svađi s nekim ko vam je drag. Tada vam u pomoć priskače tehnologija.
Ako se ne radi o nečemu jako bitnom, izvinjenje možete poslati i putem mejla ili SMS poruke. Tako izbegavate da nepotrebno naraste tenzija oko nečega što je zapravo sitnica – a narasla bi dok se vi ponovo vidite s tom osobom i izvinite joj se zbog nepromišljenih reči licem u lice. Plus, lakše je izviniti se putem mejla ili poruke nego direktno.
Da ne bude zabune: ako se radi o krupnom sukobu, o nečemu ozbiljnom, uputiti izvinjenje putem SMS-a bila bi uvreda i omalovažavanje cele stvari. Međutim, danas, kada su ljudi sve više nervozni zbog stresa koji se sve više povećava, veliki broj sukoba izbija zbog sitnica, zato što ste ionako iziritirani svim i svačim – a tada zaista nema smisla da se i vi i draga vam osoba ceo dan „žderete“ zbog nečega što uopšte nije toliko važno ni vama ni njoj. Ovako, uputite izvinjenje (vi ili ta osoba), i do vremena kad se vidite, ohladili ste se, i samo želite da ta glupost ostane iza vas, pa i do pomirenja dođe relativno lako i bezbolno.
Naravno, kod težih stvari problem se ne može rešiti jednom porukicom, i to ne treba ni pokušavati – takav pokušaj bi samo dodatno pogoršao problem, jer bi bio shvaćen kao nemar i nehajnost. Tu je neophodan iskren razgovor licem u lice, a poželjno je i isključivanje mobilnih ili barem isključivanje zvuka, da vam taj iskreni razgovor ne bi omeli. U svim ostalim slučajevima upotreba „tehnoloških zvrčkica“ da se brže i bezbolnije reši problem je dopuštena; tome, između ostalog, ta tehnologija i treba da služi – olakšavanju komunikacije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar