U trendu

Jedva čekate da praznici prođu?

Praznici bi trebalo da budu lepo vreme koje provodimo s porodicom i dragim osobama, vreme kada konačno uspevamo da se malo odmorimo i opustimo – a umesto toga, često budu takav izvor stresa da jedva dočekamo da se vratimo na posao i u svakodnevnu rutinu. Zato, evo nekih predloga kako da preživite „praznično ludilo“ i kako da u praznicima ipak uživate.

Nemojte se plašiti da kažete: „Ne“. Ili: „Izvini, ali stvarno ne mogu“. Vrlo često smo sklone tome da na sebe preuzmemo više obaveza nego što možemo fizički da postignemo; dobro bi bilo to izbeći. U svakom slučaju ćete jurcati na sve strane pokušavajući mnogo toga da postignete, zaista vam nije potrebno da na sebe preuzmete dodatne obaveze. Ne, niko neće propasti zato što ste vi rekle da ne možete i to da uradite.

Ne zaboravite na sopstveno zdravlje. Slasna, ukusna i preterano kalorična praznična hrana, jurcanje za poklonima, ljupko ponašanje prema svima s kojima stupate u kontakt (a ima ih dosta i svi bi nešto hteli), i, ukratko, pokušaji da sve ispadne perfektno, neće se baš dobro odraziti na vaše zdravlje. Veoma je važno da povremeno napravite pauzu i opustite se. Idite na masažu ako to možete sebi da priuštite, odremajte, prošetajte… Kad ste toliko pretrpane obavezama, bitno je da ne zaboravite da zastanete i da dišete.

Za kraj, ne zaboravite na širu sliku. Veoma je lako upetljati se u ono što zapravo nije suština praznika. Lako je upetljati se u priču o poklonima (preskupim), bogatoj prazničnoj trpezi (sati i sati spremanja, mnogo potrošenog novca, kao da ne treba imati za hranu i posle praznika), viđanje s bližom i daljom rodbinom (s nekima nemate ni najmanju želju da se vidite, moguće ni oni s vama, ali, eto, praznici su), postizanje hiljadu stvari koje inače ne postižete…

Umesto da se kidate oko toga šta ćete kome kupiti ili kako da (opet) ne ozlovoljite njegovu majku, setite se da praznici služe tome da se opustite s vama dragim osobama i da pružite sebi priliku da se prisetite toga da ste zahvalne za divne ljude u svom životu i za ono što s tim dragim osobama možete da podelite.

Srećni praznici!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.