U trendu

Jeftino ste nabavili skupu stvar

Obično je velika radost kada nešto dobro, kvalitetno i lepo uspete da nađete za malo novca. Međutim, nekada to može da vam donese i neprijatnost ako se radi o nečemu skupom, vaši prijatelji znaju da ste hronično švorc, a vama nije do objašnjavanja.
Recimo, imali ste mnogo sreće i maltene za džabe nabavili neku stvar koju, da je koštala onoliko koliko treba, nikako ne biste mogle sebi da priuštite. Ta nabavka vas je baš obradovala. Međutim, kod vas često dolaze drage osobe kao gosti – druželjubive ste i volite da u svom domu ugostite prijatelje – i, mada biste, s jedne strane, volele da se pohvalite onim što ste nabavile, ionako se radi o nečemu što je teško ne primetiti, s druge strane strepite od pitanja. Moguće je da su vam ti prijatelji pozajmljivali novac kad vam je to bilo neophodno; u svakom slučaju, znaju da finansijski slabo stojite, i plašite se da će pomisliti da ste naprasno postale rasipne, a nemate želju da se pravdate niti da objašnjavate, da i ne spominjemo da niste sigurne da bi vam poverovali da ste nešto toliko skupo toliko malo platile.
Najjednostavnije rešenje bi ipak bilo da kažete istinu ako vas neko pita, i na pitanje kako je došlo do toga da neko za toliko malo novca prodaje skupu stvar slegnete ramenima – ne znate, a i nije vaša stvar. Ukoliko to ne želite, možete da primenite oprobani metod za zaustavljanje radoznalosti: "ugušite" one koji počnu s pitanjima te vrste pričom.
Pričajte im o istorijatu proizvodnje te skupe stvari koju ste nabavile (naravno, to bi moglo da zahteva malo istraživačkog rada), i to sa što više detalja. Ukoliko niko ne počne da zeva, nastavite s pričom o tome koliko su takve stvari u principu nepraktične – skupe su, lomljive ili na neki drugi način osetljive, nimalo nisu jednostavne za održavanje, a kad nabavite nešto takvo stvarno je šteta ne održavati ga kako treba, što znači da dobijate još jednu obavezu do koje vam baš i nije… Poenta vaše priče bi mogla da bude da se ta stvar smatra ekskluzivnom, ali da je zbog zahtevnosti i nepraktičnosti ne želi niko ko finansijski nije u stanju da unajmi nekog ko bi to održavao.
Nakon što završite s pričom, čak i da gosti ne zadremaju ili ne pobegnu, niko vam više neće postavljati pitanja o toj stvari, iz straha da će to pokrenuti još jednu bujicu teksta koji ih zapravo uopšte ne zanima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)