U trendu

Kafa i mineralna voda

Nema skoro nikog punoletnog ko bar nekad nije u kafiću naručio kafu i uz nju dobio vodu, mineralnu ili običnu (najčešće daju običnu, osim ako ne naglasite da želite mineralnu). Neki vodu prihvate, naročito ako je leto pa su žedni, neki je jednostavno ignorišu. Da li ste se nekada zapitali zbog čega se kafa i voda služe zajedno? Moguće je da ste primetili da vam kombinacija prija – ali zbog čega je to tako? Da li je to nekakav ugostiteljski običaj za koji ne postoji poseban razlog, ili tu ima nečeg zanimljivog da se sazna?
U principu, ako imate ikakvih problema sa želucem, najpametnije bi vam bilo da se u potpunosti odreknete kafe, ili makar da konsumiranje kafe svedete na minimum. Kafa nadražuje stomak i ume da izazove mučninu čak i ako vašem želucu ama baš ništa ne fali, ili ste samo malčice uznemireni tog dana zbog nečega. Ako sa želucem imate iole ozbiljnije probleme, kafa ih  može poprilično pojačati. Tačno je da kafa ima svoje pozitivne osobine, ali vaš osetljivi želudac može da ne mari za njih. Međutim, vi baš volite kafu, pijuckanje kafe vam je omiljeni ritual, razbuđujete se uz kafu i ispijanje kafe s prijateljima je super – zar osetljiv želudac baš mora da vam pokvari taj užitak?
Tu u priču ulazi mineralna voda. Naime, mineralna voda je odlična preventiva da do tegoba uopšte ne dođe. Čaša mineralne vode bogate hidrokarbonatima (potražite na etiketi HCO3) može prilično da vam zaštiti želudac od negativnih uticaja kafe.
Zato sledeći put kad sednete u kafić i naručite kafu, obavezno tražite i čašu mineralne vode – kao preventivu. Čak i ako sada nemate nikakvih problema s kafom, oni s godinama mogu doći, a redovno konsumiranje mineralne vode uz kafu moglo bi to da spreči. Naravno, ovo se odnosi i na kafu koju pijete kod kuće ili na poslu – redovno spremite i mineralnu vodu da je pijuckate uz kafu. Nije veliki izdatak, a znatno štiti zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.