Kako ono beše…

Pričate sa prijateljicom o filmu koji ste juče gledale. U filmu igra glumac koga ne biste nazvali omiljenim, ali ga smatrate zanimljivim, pa pokušavate da objasnite prijateljici šta ga to čini interesantnim – a onda shvatite da ne možete da se setite kako se čovek zove. Možda ste zvale koleginicu s namerom da je nešto pitate, ona prva vama nešto saopštava, i vi ne možete da se setite zbog čega ste je uopšte pozvale (samo vam negde u glavi „zvrji“ da to baš i nije bilo nešto nebitno – pa, ne biste je bez razloga „cimale“ i prekidale usred posla). Takve stvari se svakom od nas ponekad dese i same po sebi nisu razlog za brigu. Ipak, ako počnu da nam se dešavaju malo češće – e, tada se već zabrinemo. Šaljivo komentarišemo pred prijateljima kako nas je nešto rano uhvatio Alchajmer, ali nam zapravo baš i nije do smeha.

Zašto zaboravljamo toliko često? Zbog čega smo tako rasejane? Jeste, pretrpane smo poslom i mislimo na hiljadu stvari odjednom, ali tako je već duže vremena, pa nismo bile u toj meri zaboravne. Pitate se da li se, možda, radi o nečemu ozbiljnom – čule ste negde da žene često oboljevaju od smanjene funkcije tiroidne žlezde i da to može imati takve posledice – ali ko ima vremena da satima sedi kod lekara? Možda vam se jednostavno skupio umor i to će proći samo od sebe? Šta ako ipak ne prođe? Niste sigurne šta da radite; niste sigurne treba li da paničite ili ne.

Kad je reč o panici, ona vam nimalo neće pomoći. Tačno je da povećana zaboravnost može biti simptom nekih težih oboljenja, međutim, pre nego što otrčite lekaru, pokušajte sa nečim drugim. Naime, pokazalo se da oslabljeno pamćenje može biti jednostavno posledica nedostatka vitamina E i C. U ubrzanom tempu života, ko će još da misli na pravilnu ishranu…

Dakle, pre nego što se uspaničite, pokušajte da uzimate vitamine E i C. Pokazalo se da već vitamin E višestruko poboljšava sposobnost pamćenja; vitamin C to još poboljšava. Ne pokušavajte samo s vitaminom C, jer će on poboljšati pamćenje tek u kombinaciji s vitaminom E.

„Sitnice“ nekad mogu da promene mnogo toga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.