Kako sprečiti popodnevni pad energije?

U toku popodneva većina ljudi nekako „kljokne“, što ne bi naročito smetalo kada bi mogli malo da odremaju i da se na taj način osveže, ali često ne mogu. Zato nije loše znati kako u tim slučajevima da sebi podignete energiju, da biste mogli da nastavite s obavezama.

Ono što se u takvim prilikama najčešće radi jeste to da se popije šolja kafe ili možda tople čokolade. Ovi napici će vas zaista razbuditi – ali samo nakratko, a nakon toga ćete biti i gladni i umorni. Nije baš praktično. S druge strane, šolja zelenog čaja će vam energiju podići malo sporije, ali će dejstvo trajati duže – plus zeleni čaj sadrži i teanin, aminokiselinu koja redukuje stres, što je na poslu i te kako korisno.

Obično se u blizini drži i nešto slatko, poput čokoladica i/ili bombona, za pomoć prilikom popodnevnog pada energije. Međutim, bolje je uzeti malo integralnog (ne previše slatkog) keksa i šaku nemasnog kikirikija – šaka nemasnog kikirikija i dva integralna keksa imaju dovoljno proteina da ravnomerno dobijate potrebnu energiju, a sadrže samo 120 kalorija i devet grama masnoća, što za užinu nije mnogo. Ako vam je želja za slatkim baš intenzivna, možete ponekad umesto keksa uzeti šaku suvog grožđa, a ako čokoladi ne možete da odolite, umesto navedene užine uzmite tri kockice crne čokolade – ona nije toliko kalorična, a sadrži korisne antioksidanse i dodatnu dozu kofeina za razbuđivanje.

Ukratko: kada vam posle podne opadne energija, kao dobar „podizač“ može da posluži šolja zelenog čaja uz dva integralna keksa i šaku nemasnog kikirikija, ili uz tri kockice crne čokolade, ili, ponekad, uz šaku suvog grožđa i šaku nemasnog kikirikija. Time dobijate i kofein i ugljene hidrate i proteine i nešto masnoća, što bi trebalo da vam pruži dovoljno energije na neko vreme – ako na poslu ne ostajete do kasno u noć i posao vam nije fizički zahtevan, možda i do kraja radnog vremena za taj dan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.