Kojeg je tipa vaša koža?

Često nije lako odrediti kom tipu pripada koža vašeg lica usled promenljivosti prouzrokovane raznim faktorima. Nije isto kada vam kozmetičar pri pregledu kaže kakva je vaša koža i ponudi vam neku novu kremu koja će vas rešiti svih muka, i kada vi lično, koji tu kožu „nosite“, pratite iz dana u dan sve njene promene. I kozmetičar i dermatolog mogu da pogreše, odnosno tu i nije reč o grešci jer prilikom ispitivanja kože, korišćenjem raznih preparata ona može da se promeni, a ta promena može trajati i po nekoliko dana. Ponekad čak tokom samo jednog dana koža lica može znatno varirati. Stoga, pomoću sledećih saveta i primera pokušajte da sami odredite kom tipu pripadate, jer vi najbolje znate svoju kožu.

Suva
Ovaj tip kože nema nikada sjaj, ponekad se čak i ljušti i imate potrebu da i tokom dana nanesete hidrantnu kremu na lice. Osetljiva je na sunčeve zrake, ima tendenciju brzog pojavljivanja tankih bora, u većini slučajeva osetljiva je i na razne produkte. Često osobe sa suvom kožom lica izbegavaju vodu, što je pogrešno. Takvoj koži je voda neophodna.

Normalna-suva
Osobe sa ovim tipom kože često imaju slične probleme kao tip 1, tj. suvu kožu lica. Tokom dana moguća je pojava sjaja po nosu, i ako je jako sunce, najčešće čelo i brada dobiju crvenu boju. Od nekog većeg problema nema ni traga ni glasa, sve je sasvim normalno.

Normalna
Normalna koža trpi sve i ne iziskuje preteranu pažnju, tako da su ljudi sa ovim tipom kože dosta lenji kada je reč o njenoj nezi. Bubuljice se mogu pojaviti ali samo u slučajevima kada je organizam pod stresom ili kada je promena klime u pitanju. Tada će im se koža malčice izmeniti, a čim se vrati u „normalu“, u okruženje na koje je navikla, koža je i dalje u odličnom stanju. Nema potrebe naglasiti da bi sve osobe želele da im je koža baš takva.

Normalna-masna
Nekoliko sati posle čišćenja ovaj tip kože počinje da se sjaji po nosu, čelu i bradi, tzv. T-zoni. Obično je koža na obrazima normalnog tipa, eventualno može biti suva usled prejakih losiona za čišćenje. Mitiseri su česta pojava u T-zoni, kao i bubuljice po celom licu. To se dešava usled preteranog lučenja, koža proizvodi više masti, blokira pore, i na tim mestima stvaraju se akne i mitiseri, kojih je teško rešiti se. Ovakvu kožu ne treba preterano čistiti jer će u tom slučaju doći do isušivanja, što dovodi do uvećanog lučenja masnoće. Činili biste sebi kontrauslugu.

Masna
Pre nego što odredite da vaša koža pripada ovom tipu, proverite da li koristite odgovarajuće preparate za njeno čišćenje, jer je možda samo to uzrok vašeg trenutnog izgleda lica. Ako ste i to proverili i uverili se u dobrobit preparata, a sat vremena nakon čišćenja lice se i dalje sjaji i to ne samo u T-zoni već celo, onda vam je definitivno masna koža.

Kako tačno da znate kom tipu pripadate? Svaka koža reaguje drugačije, samim tim nije svaki preparat odgovarajući za svaki tip kože. Obratite pažnju na sledeće. Posle čišćenja kože, kako se oseća važa koža? Da li je preterano suva, da li je zategnuta, ili je crvena? Nakon nanošenja kreme na lice, koliko brzo je koža upila kremu? Da li je upila tako brzo da želite da stavite novi sloj? Kada vam se u mesecu ili u toku dana koža lica menja, kada je masna, obratite pažnju koliko vremena je prošlo od čišćenja, itd… Ako malo više vremena posvetite koži, lakše ćete se prepoznati u osnovnim tipovima kože i znaćete šta je vašoj koži potrebno, kao i da li su preparati koje koristite odgovarajući.

Znajte još i to da je koža često kombinacija dva tipa i da koliko hrana tako i okolina u kojoj se krećete i vaše unutrašnje stanje utiču na izgled vašeg lica. Tokom mesečnih ciklusa, u tih nekoliko dana, koža se najviše menja, tako da njen tadašnji izgled nemojte uzimati u obzir za ovu analizu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.