Koleginica uporno pokušava da vam nešto proda

U pokušaju da zarade koji dinar mnogi se snalaze kako znaju i umeju, pa tako nije retkost da, pored posla, pokušavaju da nešto zarade i sa strane. To je sasvim u redu, samo što se dešava da tim svojim pokušajima ugnjave vas, što teško da će vam prijati.
Čest primer iz naše svakodnevice: koleginica iz kancelarije koja se, pored glavnog posla, usput snalazi i prodajom kozmetike određene firme. Vi, u principu, nemate ništa protiv toga, treba ženi novac, snalazi se kako može, i to, za razliku od nekih, poštenim poslom. Super – osim što večito pokušava i vama nešto da „uvali“, i to u toj meri da je dosadna, pa i agresivna. E, to vam već smeta.
Što je još gore, niste uspele da odreagujete u trenutku, pa vam je „uvalila“ dva-tri proizvoda koje zapravo ne želite i rekla vam da možete da joj platite i sledeće nedelje. Proizvode još uvek niste otvorile – i ne želite ih niti su vam potrebni – ali ste se s njom dogovorile kada ćete joj doneti novac, i samo razmišljate o tome kako da ubuduće izbegnete slične neprijatnosti.
U ovakvoj situaciji potrebno je umeti reći „ne“. Ništa neučtivo, samo: „Nisam zainteresovana za te proizvode“. Ako želite da pogledate brošuru koju vam pokazuje, nema razloga da to ne učinite – razgledanje kataloga vas ni na šta ne obavezuje. Što se tiče proizvoda koje vam je već ostavila, ukoliko su neotvoreni, niste u obavezi da ih platite, možete joj ih vratiti i reći da ste se predomislili i da vam nisu potrebni.
Ukoliko umete da kažete „ne“, ovakve situacije nisu naročit problem – jednostavno odbijete ono što ne želite (a ukoliko ne umete da kažete „ne“, vaš problem je znatno veći od toga što vam povremeno uvale neželjene kozmetičke proizvode).
Bojite se da vaša koleginica neće hteti da sarađuje s vama ako odbijete da kupite proizvode koje ona prodaje? Ne bi trebalo da do toga dođe, to bi bilo krajnje neprofesionalno s njene strane, ali ako se ipak desi, obratite se šefu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.