U trendu

Korisna kafa

Već godinama imate naviku da posle ručka popijete šoljicu kafe. Jeste, čitale ste da je čaj zdraviji; u redu, zdraviji je, ali kad vama tako prija ta kafica posle ručka… Još ako je neko porodično (rodbinsko) okupljanje, pa uz tu kaficu počnu sve one priče o rođacima i rođakama koje sto godina niste videle… Milina! E, imamo dobru vest za vas: kafica posle ručka uopšte nije nezdrava i odličan je saveznik u borbi sa suvišnim kilogramima. Zainteresovane?

Kafica posle ručka suzbija dejstvo masnoća, kao i slaganje kilograma. Naučnici su dejstvo kafe na mršavljenje proučavali godinama i došli do sledećeg zaključka: kafa ubrzava metabolizam, navodeći organizam da troši kalorije čak i kada je u stanju mirovanja. To u praksi znači da ako popijete kafu posle obilnog ručka, deo energije iz tog ručka će se rasuti, to jest neće se nataložiti u vidu masti. Pored toga, visok sadržaj kofeina u kafi doprinosi oksidaciji masti i njihovom bržem razlaganju.

Koliko kalorija sadrži sama kafa? Šoljica espreso kafe sadrži svega dve kalorije; svaka kašičica šećera koja se u nju doda dodaje još po 20 kalorija. Ukoliko ne pijete više od tri do četiri šoljice na dan (mislimo na šoljice, a ne na „studentske šolje“, u koje staje pola litra), kafa je veoma korisna i kao napitak koji sadrži antioksidanse, tako da i ona pomaže u borbi sa slobodnim radikalima, glavnim „krivcima“ za ubrzano starenje organizma.

Dakle, ukoliko je pijete u razumnim količinama, vaša draga kafica će vam pomoći da smršate (ili da se ne ugojite), a uz to će, delujući protiv slobodnih radikala, sprečiti da prerano ostarite (za svaki slučaj, da podsetimo da kafa ipak nije eliksir mladosti). Sve to od dve-tri šoljice dnevno. Šta čekate? Pozovite prijateljice – zaista imate šta da im ispričate uz kaficu!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.