Krajnje neomiljena: kolonoskopija

S obzirom na to da nam, zbog brzog tempa života, ishrana često i nije baš najzdravija, problemi sa varenjem, nadimanje, gorušica i slično nisu ni retki ni iznenađujući. S tim treba biti oprezan: tačno, ako tu i tamo pretovarimo stomak i zbog toga imamo probleme, ti problemi će uglavnom proći sami od sebe – kad se organizam „isprazni“, ali ako takve probleme imamo često, moguće je da je načinjena i neka trajnija šteta u organizmu, ili da uzrok problema nije baš toliko neposredan kao preteška večera. Drugim rečima, ukoliko imate česte probleme sa varenjem i bolove u stomaku, dobro bi bilo ne ignorisati to, ne lečiti se samo „domaćim lekovima“ i nasumično izabranim preparatima „otprilike za tu vrstu problema“ iz apoteke, nego valja posetiti lekara.

Da bi otklonio sve moguće sumnje „na najgore“, može se desiti da vas lekar pošalje na kolonoskopiju. Neprijatno, ali šta je – tu je.

Ako se raspitujete kod onih koji su već bili na kolonoskopiji, lako se može desiti da čujete da je ovaj pregled prilično neprijatan, ali ne i bolan. Zgodno bi bilo da znate da na kolonoskopiju svako reaguje drugačije; za neke (većinu) je neprijatno ali bezbolno; za neke je pomalo bolno, a za neke veoma bolno. U svetu, ovaj pregled se u 95% slučajeva izvodi pod opštom anestezijom; kod nas se to ne praktikuje. Uglavnom se izvodi bez ikakve anestezije (po principu „ćuti i trpi“), a možda vam uspe da se izborite za pregled u „svesnoj sedaciji“ (pošto postoji mala mogućnost komplikacija, za to je neophodno prisustvo anesteziologa).

Za one koji nisu sasvim sigurni: šta je uopšte kolonoskopija? To je pregled debelog creva (i završetka tankog creva, po potrebi) fleksibilnim fiberoptičkim endoskopom (otprilike kao neko tanko elastično crevo sa kamericom na vrhu – crevo je zaista tanko, ali kamera nije baš toliko, a nije ni mekana). Ovaj pregled je neprijatan; međutim, njime se vide sve promene na sluzokoži debelog creva; ako je potrebno, moguće je uzeti isečak za analizu, a ukoliko ima nekih polipa, oni se uglavnom mogu smesta ukloniti. Dakle, neprijatno, ali ako sumnjate na bilo šta ozbiljnije, vrlo pouzdan metod da potvrdite ili (kao što se nadamo) odbacite sumnje.

Ukratko: nećete uživati, ali ćete se, nakon što završite s tim, osećati mnogo sigurnije i znaćete da nešto jeste (ili nije). Vredi se pomučiti, ako ikako možete da izdržite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.