Lako je plavušama

Sigurno pamtite čuveni film Merilin Monro „Muškarci više vole plavuše“. To nije samo naslov filma koji zgodno zvuči; ne baš mali broj muškaraca zaista smatra plavuše izuzetno seksepilnim (to ne znači da ih svi vole, naravno – ima muškaraca kojima se baš crnke najviše sviđaju, ili brinete, ili riđokose…). Po nekim anketama, ispalo je da oko 30 procenata muškaraca veruje da su plavuše najseksepilnije i to nije sve.

Koliko puta ste zažalile što niste plavuša; koliko puta ste sebi rekle da bi vam život sigurno bio lepši i lakši da ste rođene sa zlatnom kosom? Možda ste se i ofarbale i shvatile da muškarcima izgledate privlačnije sa plavom kosom i da su vam neke stvari lakše. Onda kažete sebi, ma ne, vi ste odrasla žena, ne verujete vi u te bajke o plavušama, boja kose nije ni u čemu zaista bitna… Ipak, da li je tako? Da li plava boja kose zaista donosi neke prednosti?

Britanski naučnici došli su do možda iznenađujućeg zaključka da plavušama, bar u nekim stvarima, zaista jeste lakše nego crnkama, brinetama ili riđokosim ženama. Nije lakše baš svakoj plavuši; ali, prema istraživanjima ovih naučnika, ispalo je da plavuše sa plavim očima, punim usnama i bebi licem imaju prednost prilikom snimanja reklama. Dobro, reći ćete, to i nije toliko bitno – ne rade sve žene kao manekenke, niti to žele. Međutim, ispostavilo se još nešto: ženama opisanog izgleda lakše je i na sudu – ljudi kao da bespogovorno veruju ovakvim plavušama.

Ne zna se tačno zašto je to tako; zasad se samo nagađa. Pretpostavlja se da plavuše plavih očiju i bebi lika izgledaju krhko i prosto „mame“ sve oko sebe da ih zaštite i da im pomognu (čak i kada su takve žene savršeno sposobne da same izađu na kraj sa problemima). Naročito muškarci (za koje odlično znate da vole bespomoćne žene, jer se oni tada osećaju snažno i muževno) zaštitnički reaguju na takve žene.

Sad, izgleda da biti plavuša zaista ima svojih prednosti…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.