U trendu

Laž da bi se drugi osetili bolje

Nekada su laži izrečene u najboljoj nameri, onda kada želimo da se neko oseti bolje, istina bi povredila tu osobu – a ta istina nam se ionako ne čini naročito bitnom. Bez obzira na naše najbolje namere, ovakvim lažima ne treba često pribegavati, jer onda odnos s tom osobom činimo manje iskrenim.
Svako je bar nekad rekao prijateljici da joj ta haljina fenomenalno stoji, iako verujemo da je ili haljina ružna, ili da jednostavno ne izgleda dobro na toj osobi; ili da su joj kolači odlično ispali, a jedva ih nekako gutamo, ili se pitamo hoće li nam biti muka od toliko šećera, volimo slatko, ali ovo je baš previše; ili… Takvih laži ima mnogo, i često budu izrečene u najboljoj nameri, ali ako ih prečesto koristimo, iz odnosa s tom osobom se polako gubi iskrenost. Plus, vremenom počnemo da zvučimo neiskreno, i kao da komplimente koje pružamo samo otaljavamo, u stilu: "Da, da, super ti je haljina, ajde sad prestani da daviš."
Ako često pribegavate ovakvim lažima, ne bi bilo loše zapitati se kako se osobe koje lažete osećaju. Nije retkost da preterujemo sa željom da poštedimo nečija osećanja, čak i onda kada ih uopšte ne bismo povredili onoliko koliko se plašimo. Po onom čuvenom "pođite od sebe" razmislite da li biste radije da vam prijateljica diskretno skrene pažnju na to da vam boja vaše haljine ne stoji dobro, da imate fleku na bluzi, da imate "brkove" od pene s kapućina, ili biste da vam se smeška i pretvara se da je sve u redu, a onda, recimo, shvatite da vas već sat vremena maltene svi iz okoline čudno gledaju zbog "brkova".
Ukoliko smatrate da je, u situaciji u kojoj ste, bolje da slažete nego da iskreno kažete šta mislite, pokušajte makar da "smanjite doživljaj" – a ako možete da izvedete i da ono što kažete bude istina, još bolje. Recimo, osoba kojoj se obraćate ima vrećaste pantalone koje joj loše stoje, ali je dobro odabrala boju; tada joj možete reći da joj ta boja baš dobro stoji, umesto da fenomenalno izgleda u tim pantalonama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.