Lep, ali skup nakit

… Diamonds are a girl“s best friend – pevala je svojevremeno platinasta ikona, Merilin Monro. Najbolji prijatelji dijamanti svakako nisu, ali lep ukras i dragocenost u posedu – da. Nakit je, uopšte, odraz karakteristične ljudske potrebe za ulepšavanjem, i njegova izrada danas je dosegla prave globalne razmere. Od uličnih štandova, do izloga preskupih radnji – različite perlice, kamenje i metali ukompovani su u oku privlačne oblike, i mame globalnog potrošača da im pristupi.

Svaka žena, naravno, bira prema ukusu. A mogućih kombinacija je (barem tako izgleda) bezbroj, od minimalističkih Kartijeovih naušnica, do bogatih niski čuvenih turskih ogrlica. Jedna od danas najinteresantnijih kolekcija čija cena višestruko premašuje dubinu prosečnog džepa jeste linija koju izrađuje Džejms Tafin de Živanši.

Naravno, u pitanju je nećak čuvenog Huberta de Živanšija, koji je (uprkos prednostima slavnog porekla) dokazao da je veoma talentovan. Komade nakita koje izrađuje Tafin opisuje kao „slobodne i klasične, ali i savremene u izrazu“. Kompanija Živanši lansirala je Tafinovu liniju nakita 1996. godine pod nazivom „Fruits de Mer“. Od tog trenutka, Džejms de Živanši postepeno je sticao sve veći ugled u svetu dizajnera, a njegove narukvice, ogrlice i prstenje ukrasili su mnoge slavne žene.

Oko ovako skupih komada nakita kojima se, istina, lepota ne može sporiti, ispredaju se čitave male filozofije. Džejms de Živanši izradu nakita poredi sa arhitekturom, insistirajući na tome da njegov nakit odražava neobičnu prirodu doba u kojem živimo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.