U trendu

Lepi i praktični dugački nokti

Za održavanje dugačkih noktiju neophodna je svakodnevna nega i upotreba brojnih kozmetičkih preparata. Bilo da su u pitanju „pravi“ dugi nokti sa kojima je veliki deo manuelnih radnji (pranje sudova, seckanje povrća i sl.) praktično onemogućen, ili prihvatljivija sportska kraća varijanta, nokti se svakodnevno moraju čistiti i pregledati. Iako na reklamama manekenke „nose“ fantastične dugačke nokte, ovo ipak nije preporučljivo, ne samo iz praktičnih razloga već pre svega iz higijenskih: što su nokti duži, teže ih je u potpunosti očistiti. Ruku mogu ukrasiti i naglasiti ne preterano dugi nokti, a za večernje šiz varijante na raspolaganju su veštački nokti u raznim nijansama i sa najneobičnijim šarama.

Žene poreklom iz različitih kultura odavno su prihvatile duge nokte kao univerzalni element lepog ženskog izgleda. Lakovi za nokte, učvršćivači i slična pomagala redovan su repertoar ženskih polica, počev od puberteta. O popularnosti proizvoda kozmetičke industrije za negu noktiju govori činjenica da u Americi žene godišnje „potroše“ više od šest biliona dolara na odgovarajuće proizvode, kao i usluge kozmetičkih salona.

Iako je ponekad jednostavnije otići i prepustiti se veštim rukama tehničara u salonu, svakodnevna nega noktiju nije komplikovana i zahteva samo malo strpljenja i veštine. Nokte treba održavati na srednjoj dužini i redovno ih čistiti vodom i mehaničkim sredstvima održavanja. Bezbojni lak ili učvršćivač u svetloj nijansi uklapa se uz većinu odeće, dok ruke izgledaju uredno i lepo.

Kozmetička sredstva za negu noktiju mogu se naći na svakom koraku: ipak, treba obratiti pažnju na sadržaj bočice i sastojke koji sačinjavaju određeni produkt. Mnogi, na primer, ne znaju da sastojci poput metaakrilata ili toluen-sulfonamida mogu izazvati alergiju i oštećenja noktiju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.