Lepi nokti i kućni poslovi

Čak iako vas ljudi u salonu lepote vide onakvom u kakom vas izdanju ni muž/dečko nije video (utoliko bolje), vi se jednostavno morate srediti. Telo, lice, nokti, prosto vape za sređivanjem. Ostavite neko vreme za ulepšavanje u salonima, ali i neko za samosređivanje kod kuće. Danas žena mora biti i majka i dobra domaćica i lepa žena i poslovno uspešna. Gotovo neostvarivo ali ne i nemoguće.

Listanje noktiju, lomljenje ili spor rast, problemi su koji vas svakodnevno podsećaju na sve mane starenja. Ne možete sebi priuštiti kućnu pomoćnicu, sudomil vam sistematski uništava i ruke i nokte, a i finu garderobu ipak morate da perete na ruke. Kako učiniti nokte lepim i očuvati ih, a opet ne zapostaviti kućne poslove?

Pucanje noktiju

Dermatolozi kažu da je pucanje noktiju, osim u slučaju kada je izazvano nekom tiroidnom zarazom ili anemijom, posledica isušenosti noktiju. Nakon pranja i čišćenja, obavezno nokte namažite, bilo nekom specijalnom kremom za nokte, ili običnom, ili uljem za sunčanje.

Pred spavanje to isto učinite, s tim što ćete jednom-dvaput nedeljno naneti veću količinu kreme ili ulja, a potom na ruke staviti pamučne rukavice ili isto tako pamučne bele otkuvane čarape.

Drugi način da sprečite pucanje, tj. lomljenje noktiju jeste da neko vreme prestanete da mažete lak za nokte. Turpijajte ih samo u jednom smeru.

Obavezno nosite gumene rukavice kada čistite i perete. Njihova cena nije više od 50 dinara, tako da ih svakako možete priuštiti. Biće vam u početku nezgodno, ali kad se naviknete, do čega dolazi za svega dva-tri dana, videćete za isto toliko ostvareni učinak.

Listanje i stvaranje zanoktica

Do listanja noktiju i stvaranja zanoktica najčešće dolazi pri fiziološkim promenama u vašem organizmu – hormonski poremećaj, visoka temperatura, stres. Sve to je teško sprečiti. Ipak, pokušajte da ne kidate zanoktice i neka turpija koju koristite za nokte bude nežna.

Spor rast noktiju

Hormoni i metabolizam dve su stvari nad kojima gotovo i nemate kontrolu, a koje određuju brzinu rasta noktiju. Ni vitamini vam u tome ne mogu pomoći. Ipak, postoji malo polje svesnog uticaja: dijete kojima se često unosi manje proteina no što je neophodno dodatno usporavaju ovaj proces. Zato se potrudite da unesete svakodnevnu potrebnu količinu hranljivih sastojaka.

Nešto više o noktima:

  • Ojačajte nokte
  • Najlepši deo negovanih ruku – nokti

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.