U trendu

Limfom, šta je to?

Da li ste nekada čule za limfom? Savršeno je moguće da niste. Istraživanja su pokazala da čak 75 odsto građana Srbije ne zna šta je limfom, a ne radi se o nečemu naivnom. Ako želite da saznate ponešto o potencijalno smrtonosnom, ali vrlo izlečivom (ako se otkrije na vreme) oboljenju, evo prilike za to.

Limfom je maligno oboljenje limfocita i u svetu preko milion ljudi boluje od njega. Limfociti (vrsta belih krvnih zrnaca koja bi trebalo da štite naš organizam od virusa) se dele, množe i rastu bez ikakvog reda i kontrole, a skupljaju se naročito u limfnim čvorovima. Limfom se češće dešava osobama s oslabljenim imunitetom, starijim muškarcima, a i neki virusi i bakterije mogu biti faktor rizika. Kako prepoznati limfom?

Tu je problem – limfom ima prilično nespecifične simptome. Tu su, često bezbolno, uvećanje limfnih žlezda na vratu, na preponama ili ispod pazuha, a može doći i do povišene temperature, pojačanog znojenja i/ili neobjašnjivog gubitka telesne težine. Drugim rečima, ovi simptomi su tipični za grip i za još neke virusne infekcije, tako da, osim ako ste hipohondar, teško da će vam baš maligno oboljenje pasti na pamet.

Da li to znači da morate postati hipohondar kako biste uvećali šanse da preživite? Ne. Međutim, ako navedeni simptomi duže traju, dobro bi bilo uraditi pregled krvne slike uz dodatna snimanja.

Ukoliko se limfom prepozna na vreme, kombinacijom imunoterapije (koristi se monoklonsko antitelo mabter) i hemoterapije povećavaju se šanse za izlečenje kod 60 odsto pacijenata, što su, kada se o ovakvoj vrsti bolesti radi, odlične brojke.

Dakle, ako dobijete grip ili neku virusnu infekciju, ne prepadajte se odmah, ali ako vam simptomi potraju, zahtevajte dodatne analize. Sasvim je moguće da vam je imunitet oslabljen i da vam zato grip traje toliko dugo, ali bolje je biti siguran.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.