U trendu

Male laži pred decom

Opšte je pravilo da ne bi trebalo lagati. Posebno je nezgodno kad lažete pred svojom decom, jer im time pokazujete, sopstvenim primerom, da je laganje u redu. Ipak, ima situacija kada je pred decom bolje "zaobići istinu".
Na šta mislimo? Recimo, kad uradite nešto što ne bi trebalo, kao što je da se napijete, pa vas onda boli glava i mamurne ste. Svakako da bi takvo ponašanje trebalo izbegavati, ali ako to već uradite, i dete premalo da razume šta je pijanstvo vas pita šta vam je, bolje je odgovoriti mu da mami nešto nije dobro, ali će joj biti bolje kad odspava, nego mu objašnjavati da je mama pijana i da se zato ispovraćala.
Ne mora da se radi o nečemu negativnom što krijete od deteta. Na primer, vi ste samohrana majka koja se viđa s potencijalnim partnerom, a vaše dete je premalo da bi znalo šta izlasci te vrste znače. Svakako da nećete malom detetu pominjati seks, a dok ne postanete sigurne u razvoj situacije, nećete mu reći ni da će dobiti novog tatu – u ovakvim situacijama detetu je najjednostavnije reći da mama izlazi s prijateljem. Prijateljstva su nešto što i mala deca razumeju, pa ne bi trebalo da uslede nezgodna pitanja, a dečja radoznalost će biti zadovoljena.
Dečja pitanja umeju da budu jako nezgodna, naročito ako se radi o stvarima koje su premala da razumeju – šta im tada reći? Ako vas dete pita zašto grizete nokte, moguće je odgovoriti da je to zato što ste nervozne i da je to vaša loša navika koje pokušavate da se oslobodite, ali stvari postaju znatno komplikovanije kad se radi o stvarima za koje je prerano da ih objašnjavate deci – a ona pitaju. Tada je u redu detetu ne dati kompletan odgovor, već nešto usklađeno s njegovim godinama i sposobnošću razumevanja.
I, naravno, kad se radi o odgovorima koje od sramote ne možete da date (kao u primeru sa pijanstvom), bilo bi dobro potruditi se da takvo ponašanje izbegavate, jer deca pamte, i nekada na neverovatan način povezuju stvari, a vi sigurno ne želite da vaš sin ili ćerka, kad budu nešto stariji, dođu u sitne sate kući i kažu vam da im nešto nije dobro, ali će im biti bolje kad odspavaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar