U trendu

Male stvari za veliko prijateljstvo

Prijateljstva među damama nekad je teško održati – onda kad vas pritisnu obaveze sa svih strana, prijateljstvo bude najčešći izbor za zanemarivanje, pre nego posao (izvor neophodnih prihoda) ili muž i deca. Kako bi se prijateljstva ipak održala, evo nekih malih stvari koje mogu da pomognu.
1. Stavite prijateljstvo na spisak obaveza, bilo da pravite takve spiskove na papiru ili samo u glavi. Neretko, prijateljstvo bude prvo što precrtamo sa mentalnog spiska obaveza, a ne mora da bude tako. Svaka, pa i sasvim mala akcija održavanja prijateljstva se računa, računa se i desetominutni razgovor telefonom, zajednički odlazak na školsku predstavu vaše dece, važno je samo da tih akcija bude.
2. Nemojte pobeći kad prijateljica ima problema. Sasvim je moguće da vas neki njen problem ostavi bez teksta – šta, recimo, reći nekome ko je ostao bez posla, kome je neko umro, kome je dijagnostifikovana teška bolest? Ali, nije ni neophodno da kažete nešto, još je i manje bitno da vaše reči budu "biseri mudrosti", važno je da ne pobegnete, da je makar zagrlite, kažete joj da ste uz nju. A nekada je moguće učiniti i nešto konkretnije, recimo, pomoći joj da uzme svoje stvari iz stana svog bivšeg.
3. Ma koliko vi pametne i sposobne i informisane bile, nemojte preterivati s davanjem saveta. Neretko nam je potrebno samo da nas neko sasluša, da prenesemo u reči svoju muku, znamo i bez saveta šta bi trebalo da uradimo. Ukoliko vas prijateljica zamoli za savet, pita vas šta biste vi na njenom mestu, odgovorite joj; a ako vam savet ne traži, samo je saslušajte.
4. Prihvatite njene mane. Možda je ona osoba koja večito kasni – pa, ni vi niste savršene, zar ne? Na vama je da odaberete hoćete li se usredsrediti na nečije pozitivne ili na negativne strane. Naravno, postoje negativne strane kojima nećete samo tako progledati kroz prste, svakako da nećete olako preći preko toga što vam prijateljica ošamari dete, ali ako se ne radi o manama preko kojih ne možete da pređete, fokusirajte se na ono dobro. Prijateljica nikad nema strpljenja da vas sasluša? Pa, toj prijateljici se nećete poveravati, ali bi ona mogla da bude zabavno društvo za izlazak.
5. Obratite pažnju na novac. Kakve veze imaju novac i prijateljstvo? U vreme kada mnogima nedostaje neophodno, mogu da imaju mnogo veze. Ako imate nešto što vam ne treba a znate da bi koristilo vašoj prijateljici, poklonite joj to. Ukoliko vidite na popustu nešto što ona koristi, javite joj. Kupujete lepe cipele po razumnoj ceni, znate da bi se takav model dopao i vašoj prijateljici? Pitajte imaju li i njen broj, pa joj javite.
6. Vodite računa o njoj. Obradujte je komplimentom, ohrabrite je. Na sajtovima kao što je Fejsbuk, ako je "tagujete" na nekoj fotografiji, učinite to samo na fotografijama na kojima je dobro ispala. Značiće joj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.