Maske – istine i zablude

Maske za lice postale su neophodan deo nege lica. Dugo su bile optuživane da njihovo korišćenje odnosi previše vremena; međutim, sve više žena prihvata da jednom-dvaput nedeljno odvoji po dvadesetak minuta kako bi „oporavile“ lice. Postoji zabluda da su maske poput nekog čudesnog eliksira mladosti; premda vam dobra maska svakako može pomoći, ipak je nerealno očekivati od nje magičnu transformaciju. Dakle, šta maske mogu, a šta ne mogu da učine za vas?

Maske kamufliraju bore zbog intenzivnog hidriranja koje pružaju vašoj koži. Time će koža postati ispunjenija, pa će fine linije i bore biti manje vidljive. Ipak, taj efekat traje samo nekoliko sati. Pored toga, dokle god vam je maska na licu, ona sprečava gubitak vlage (prilično bitna stavka, jer našoj koži uglavnom nedostaje vlaga). Ne sviđa vam se što su vam pore toliko velike? Kada su ispunjene masnoćom i nečistoćom, izgledaju još veće; tu u pomoć priskače maska, odnosno piling i dubinsko čišćenje. Oni će skupiti pore i tako ih učiniti manje vidljivim.

Svaki „hladan tretman“ kože oko očiju (može da posluži i led) smanjiće otoke na kapcima i ispod očiju (nimalo popularne „vrećice“). Maske su u ovome ipak efikasnije (imaju duže dejstvo) – ukoliko sadrže materije koje deluju antiinflamatorno ili vazokonstriktore. Pomoću maske možete dobiti i prirodno rumeno lice – ako koristite tople maske, ili one sa mentolom kao osnovnim sastojkom. Ovakve maske privremeno pospešuju dotok krvi u lice, pa ono izgleda rumenije.

Na vašu (a i našu) veliku žalost, postoje mnoge lepe stvari koje maske jednostavno ne mogu da učine (ma šta proizvođač naveo u reklami). Recimo, maske ne pospešuju produkciju kolagena – iz vrlo jednostavnog razloga: ne ostaju dovoljno dugo na licu za tako nešto. Pored toga, maska ne može da spreči pojavu bora; pojavu bora sprečavaju (ili makar usporavaju) samo kvalitetna sredstva koja se koriste kao zaštita od sunčevih zraka.

Maske skupljaju pore, to jest čine ih manje vidljivim, ali ne mogu da utiču na stvarne dimenzije pora. Na stvarne dimenzije pora ništa ne utiče, čak ni hemijski piling ni laserski tretmani. Osim toga, maske ne mogu ni da uklone hronične „vrećice“ ispod očiju – kod nekih osoba ispod očiju se akumuliraju masne ćelije i jedino efikasno rešenje ovog problema je hirurška intervencija. Imate tamne kolutove oko očiju? Nijedna maska se tu nije pokazala efikasnom. Tamni kolutovi nastaju ili usled hiperpigmentacije (maska tu ništa ne može) ili usled izuzetno tanke kože tog dela lica, pa se kroz nju provide purpurni mišići oka (ni tu maska ništa ne može). Za taj problem, jedini „lek“ je dekorativna kozmetika.

Dakle, maska može da vam nahrani, očisti, osveži, „pilinguje“ kožu lica, što je sve veoma korisno, usporava proces starenja ove osetljive kože, čini da zablistate i da se lepo osećate – međutim, nerealno je očekivati bilo kakva čudesa – to ipak nije u domenu kozmetike.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.