Misterija normalne menstruacije

Mesečno iskustvo menstruacije razlikuje se u velikoj meri za svaku ženu. Iako medicinski udžbenici sadrže detaljne opise menstrualnih mehanizama i simptoma, u praksi je doživljaj menstruacije specifičan i određen posebnošću svakog organizma. Stoga se mnoge žene nađu u dilemi da li je njihov menstrualni ciklus „normalan“.

Međutim, samo definisanje normalnog ciklusa donekle je problematično: nije dovoljna samo redovnost menstruacije već i „normalno“ krvarenje, i količina bola. Lekari koji se bave ovom problematikom tvrde da, na primer, normalna količina krvarenja varira u spektru od minimalnog do jačeg, a da se abnormalnosti određuju prema specifičnoj fizičkoj konstituciji svake žene. Dakle, ukoliko je npr. od menarhe (prve menstruacije) količina krvarenja mala, a menstruacija kratka, nema razloga za brigu. Jedini razlog za posetu lekaru u tom slučaju bilo bi povećanje u odnosu na normalno menstruiranje što, opet, ne znači da je u pitanju hormonalni poremećaj.

Slični parametri mogu se uspostaviti i za menstrualni bol. Većina žena iskusi neki oblik neprijatnosti prilikom menstruiranja – bol, mučninu ili generalnu slabost. U slučaju da simptomi zaista ometaju ženu u normalnom funkcionisanju, kao i u slučaju da je bol jak, može se govoriti o stanju dismenoreje.

Nažalost, žene često ne znaju mnogo toga o menstruaciji, zbog brojnih tabua koji i dalje vladaju ali i nedostatka adekvatnog obrazovanja u okviru školskih programa. Žene koje od menarhe pa do menopauze prate svoj menstrualni ciklus brže i bolje mogu da zapaze i i potom utiču na eventualne poremećaje. Dakle, postoji plural normalnih menstruacija, a sve što treba da učinite jeste da – osluškujete sopstveno telo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.