U trendu

Najmoćnija biljka za žene: Reguliše niski i visoki pritisak, pomaže kod svih krvarenja

Rusomača (hoću-neću) cveta od marta do novembra; cvetovi su sitni, beli i združeni u produžene bogate cvetove. Jedna od najčešćih korovnih biljaka, raste po poljima, baštama, uz put i živice, a na glasu je kao najmoćnija biljka za žene.

Lekovita je cela biljka

Preporučuje se njeno branje u proleće iako se može brati i tokom cele godine. Suši se u hladu i na promaji, a čuva u zatvorenim kutijama, koje je štite od vlage. Ipak, ako je moguće, bolje je koristiti svežu biljku. Rusomačom se leče mnoge bolesti – sve vrste krvarenja, iz nosa, pluća, creva, želuca i rana kod kojih se krvarenje ne može zaustaviti, prejake menstruacije, reguliše se krvarenje u pubertetu i klimakterijumu; leči oslabljenost i odumiranje mišića, kilu, razne smetnje u izmeni materija u telu, reumu, giht, bolesti jetre, bubrega, mokraćne bešike; preporučuje se kod žučnog i bubrežnog kamenca, kod niskog ili pak previsokog pritiska i dr.

• Čaj – 2 velike kašike suve ili 4 velike kašike sveže biljke prelije se s 1/2 l vrele vode i ostavi da odstoji minut; popije se toplo tokom dana, tokom 3 nedelje; napravi se pauza od 2 nedelje i ponovi se lečenje u trajanju od 3 nedelje. To je dobar lek protiv krvarenja, neredovne menstruacije, naročito u klimakterijumu, kao i za sve navedene bolesti.

• Čaj – 2 čajne kašičice suve rusomače ili 4 kašičice sveže prelije se s 1/4 l ključale vode i nakon 10 minuta se procedi. Taj čaj regulira niski i visoki pritisak, a mora se piti duže vreme, 2-3 šoljice dnevno.

• Čajna mešavina – u jednakim delovima rusomača, koren srčenjaka, imela i ptičji dvornik: jedna čajna kašičica te mešavine prelije se s 1 šoljicom vrele vode i nakon 3 minuta se procedi. Dnevno se piju 3-4 šoljice ovog čaja kao izvanredan lek protiv krvarenja iz pluća.

• Čajna mešavina – u jednakim delovima rusomača i rastavić – 1 velika kašika ove mešavine prelije se s jednom šoljicom vrele vode, odstoji jedan minut i procedi se. Dnevno se piju 2-3 šoljice tog čaja kod svih vrsta krvarenja.

• Tinktura – iseckanu svježu rusomaču stavite u flašu, prelijte rakijom i ostavite 3-4 nedelje na toplom mestu. Jednu veliku kašiku ove tinkture dodajte čaju od vrkute, koji pijete po litar dnevno. To je čudotvoran lek za obolele mišiće (spoljne i unutrašnje).

• Obloge – naseckanu rusomaču stavite u sito iznad ključale vode; kada se dobro opari, stavljajte je kao oblogu na bolne mišiće udova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)