U trendu

Naspavati se (1)

Problem sve većeg broja ljudi je što ne uspevaju da se naspavaju, pa su zbog toga hronično umorni, nervozni, dekoncentrisani, plus nedostatak sna povećava stres i doprinosi gojenju (a onda se dodatno nervirate jer ste se ugojili). Međutim, lako je samo reći: "Naspavajte se!". Za spavanje treba obezbediti mesto koje vas inspiriše da se opustite i odmorite.
Na šta mislimo? Baš kao što nije dobra ideja spavati na radnom mestu, ne treba ni raditi u krevetu ni u spavaćoj sobi. Krevet i spavaća soba treba da vas asociraju na relaksaciju i odmor (dobro, može i na seks – posle toga se jako lepo spava), a ne da budu mesto gde ćete obavljati nedovršene poslove, brinuti o tome šta ćete sutra sve da radite i slično.
Kako sebi obezbediti dobro mesto za spavanje? Tako što ćete se pobrinuti da vas krevet i spavaća soba ne asociraju na raznorazne aktivnosti niti vam ma čime opterećuju um. Ako imate gomilu stvari na krevetu, raščistite to; isto postupite i ako imate gomilu stvari razbacanih po spavaćoj sobi, inače će vaš mozak nastaviti da barem mentalno raščišćava nered, i neće vam uspeti da se opustite. Nemojte nikakve poslove (kao što je sređivanje računa) obavljati u krevetu, izbegavajte i čitanje u krevetu ili u spavaćoj sobi (ili, makar, nemojte čitati ništa uzbudljivo ni što vas emotivno ili mentalno angažuje, jer vas to definitivno neće motivisati na spavanje); poželjno je da u spavaćoj sobi ne budu ni televizor ni kompjuter, jer ni oni ne navode na onaj nivo opuštanja koji je neophodan za dobro spavanje.
Dobra je ideja i pripremiti telo za spavanje. Tu može da pomogne blago istezanje, kako tokom sna ne bi dolazilo do grčenja mišića. Nekima i topla kupka ili topao tuš pomažu da se opuste. Dobra je ideja i kreirati neki mali ritual za pred spavanje, koji ćete sprovoditi svake večeri – navika je moćna stvar, i jednom kad vaš mozak poveže određeni ritual sa spavanjem, od tog rituala ćete automatski početi da zevate i opuštate se i osećate se veoma pospano.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar