U trendu

Naspavati se (2)

Danas je mnogima problem što ne uspevaju da se naspavaju. Juče smo pisali o tome kako da sebi obezbedite dobro mesto za spavanje i uklonite sve što bi vas moglo uznemiriti, kao i kako da pripremite telo i um za kvalitetan noćni počinak, ali nekada tu bude i dodatnih problema.
Nekada, mozak jednostavno odbija da uspori i dopusti vam da se opustite – previše je stvari koje vas brinu, imate toliko obaveza sutra… Tada pomažu papir i olovka: zapišite sve te brige i obaveze u kratkim crtama, i sastavite spisak stvari koje treba obaviti. To daje signal mozgu da je onoliko koliko je moguće obaviti tim povodom obavljeno, pa prestaje da "prežvakava" te teme. Još jedan dobar trik: zapišite i nekoliko lepih, pozitivnih stvari koje su vam se desile tog dana (mogu da budu i sitnice, glavno je da su lepe). To će vas navesti na osmeh, opuštanje, i pružiti vam lep, pozitivan osećaj.
Koliko god se naspavali, nekada vam se u toku popodneva strahovito prispava. Zavisno od okolnosti, tu možete pokušati dve stvari. Jedna je da namestite alarm da vas probudi za 15 minuta i jednostavno zatvorite oči i odremate – verovale ili ne, čak i petnaestominutna "dremka" može izuzetno da vas osveži. Ukoliko to nije izvodljivo, brza fizička aktivnost bi trebalo da vas razbudi – 10-15 minuta brze šetnje na svežem vazduhu, ili malo razgibavanja pored otvorenog prozora. Na taj način krv brže procirkuliše celim telom, uključujući i mozak, mozak dobije više kiseonika, i razbudi se.
Nadamo se da će vam sve navedeno pomoći da se opustite i uspete da spavate, umesto da, kao preveliki broj ljudi danas, konstantno budete u onom stanju da niti ste potpuno budni, niti spavate koliko treba i bez prekida i opušteni, a sve vreme "ni tamo ni ovamo" i hronično umorni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar