U trendu

Ne preterivati sa zahtevima u vezi s hranom

Dobra je ideja paziti na ishranu, i ako ste pod nekim posebnim režimom (na primer, na dijeti ste), toga se pridržavati i kada jedete van kuće. Ipak, stvar je pristojnosti da svojim prehrambenim navikama ne pravite previše posla ni smetnje okolini.
Na šta mislimo? Konkretan primer bio bi izlazak s prijateljima u restoran dok ste na dijeti. Odredili ste sebi koje namirnice ćete jesti, a koje nećete, i na koji način ćete ih pripremati. To je sve u redu kad obrok pripremate sami sebi, kod kuće, ali teško da ćete baš to isto moći da tražite i u restoranu.
Pitanje koje se zapravo postavlja jeste gde povući granicu, odnosno, koliko je dozvoljeno precizirati uputstva o obroku koji želite kada ga naručujete od uslužnog osoblja, a da pri tom ne „ugnjavite“ ni kelnere ni prijatelje s kojima ste izašli. Uopšteno pravilo bi bilo da, ako vam je potrebno više vremena da uslužnom osoblju objasnite kakav tačno obrok želite nego da taj isti obrok pojedete, preterujete.
Treba uzeti u obzir i tip restorana u koji izlazite. Ako se radi o restoranu brze hrane, tu teško da možete da očekujete da vam nešto posebno izađu u susret – nekada kao da im je previše i da vam daju sok bez leda. Ako se radi o iole boljem restoranu, pa, njima je u interesu da se potrude da spreme obrok koji gost želi da pojede, i tu je moguće tražiti manje izmene (na primer, da vam povrće obare ili bace na gril umesto da ga isprže, da vam sosove i prelive stave sa strane ili u posebnim činijicama, i slično).
Želite veće izmene od toga? Možete pokušati da unapred zovete taj restoran i dogovorite se s njima o posebno spremljenom obroku (zaista ne mora celo vaše društvo da čeka dok vi pred njima izdiktirate recept kelneru, i potom dok se jelo spremi baš na taj način), ili, ako to nije moguće, da se opredelite za specijalizovan restoran koji služi baš takvu hranu kakvu vi želite (ukoliko takvog restorana ima u vašem gradu). Ili vam ostaje da jedete kod kuće, bilo s društvom, bilo bez njih – u drugom slučaju možete u restoranu da naručite mineralnu vodu i salatu bez preliva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.