Nega ruku

Jeste li znale da iskusni muškarci kod žene prvo gledaju vrat i ruke, jer se tako najpreciznije određuje stvarna starost? Čak i bez toga, sve žene vole kada im ruke izgledaju negovano (da i ne spominjemo da previše isušene ruke svrbe, što iritira, a mogu i da ispucaju do krvi, što boli). Uz lice, ruke su najizloženiji deo tela i zato najpodložnije starenju (koje se, između ostalog, pokazuje opuštenom kožom, borama i staračkim pegama). Zato je, pored redovne higijene, neophodna i redovna nega ruku.

Kad je reč o higijeni, aposlutno je neophodno redovno prati ruke; to je najbolje činiti blagim sapunima (pH 5,5) i mlakom vodom (hladna isušuje kožu, a vruća oštećuje tanki zaštitni sloj kože, neophodan za održavanje elastičnosti).

Najvažnije za negu ruku jeste izabrati odgovarajuću kremu, koju ćete mazati posle svakog pranja. Ukoliko imate suvu kožu, trebalo bi da uzmete masniju kremu, a ako vam je koža normalna, hidratantna krema će biti dovoljna. Jedanput nedeljno poželjno je uraditi piling ruku; međutim, pošto piling stanjuje zaštitni sloj i uklanja odumrle ćelije, dobra je ideja da dan nakon pilinga ruke ne izlažete suncu ni solarijumu.

Za očuvanje mekoće, elastičnosti i svežine kože ruku najvažnija je masaža (srećom, možete je obaviti same i ne traje dugo – tako da nemate nikakav izgovor da to ne uradite). Dovoljno vam je malo kreme koju svakodnevno koristite – stavite je na nadlanicu, razmažite je dlanom druge ruke tako da se zagreje i rasporedi po celoj nadlanici, a zatim jagodicama prstiju jedne ruke masirajte nadlanicu druge, kružnim pokretima, spuštajući se ka vrhovima prstiju. Za brzu pomoć odlične su i maske, naročito ako su vam ruke često izložene suncu i vetru, ili su od nečeg ogrubele. Da bi maska što bolje delovala, nakon što je nanesete stavite rukavice – toplota će proširiti pore, pa će aktivne supstance lakše moći da prodru u kožu.

Još neke stvari u vezi sa negom ruku koje je zgodno znati: vetar, hladnoća i deterdženti su „elementarna nepogoda“ za kožu vaših ruku, jer uništavaju zaštitni hidrolipidni sloj na njihovoj površini – zato je dobra ideja da po hladnom vremenu ne izlazite iz kuće bez dobrih rukavica, a poželjno je i da kućne poslove obavljate s njima. Ako do „katastrofe“ ipak dođe, to jest ruke vam se ljušte a koža puca, od velike pomoći će vam biti krema koja sadrži glicerin, a uz njega i sredstva koja omekšavaju i smiruju (kamilica, neven, pantenol…). Kad god ste u mogućnosti, pre spavanja na ruke nanesite debeli sloj kreme za ruke, a zatim navucite pamučne rukavice (toplota će proširiti pore, pa će aktivne supstance lakše moći da deluju, a osim toga, tako nećete ubrljati posteljinu) – posle takvog tretmana, probudićete se sa mekanom i elastičnom kožom na rukama.

Ukoliko uz sve to pažljivo negujete i nokte, vaše ruke će biti zaista neodoljive.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.