Neprijatni prodavci

Skoro svakom se nekad desilo da se suoči s neprijatnim, neljubaznim ili nedovoljno uslužnim prodavcima. Neko na to reaguje tako što se i sam svađa i neprijatno se ponaša, ali mnogi neće reagovati uopšte, nesigurni šta bi bilo ispravno učiniti, a bez želje da prave galamu i, sasvim moguće, budu vređani jer se žale na lošu uslugu.
Neprijatnosti koje možete doživeti u prodavnicama su raznovrsne: mrzovoljni prodavci, prodavci koji vas ignorišu, prenapadni prodavci od kojih ne možete zaista da pogledate ono što vas zanima, oni koje mrzi da vas usluže pa nema šanse ni da dobijete odgovor na pitanje, a kamoli da isprobate još neki par cipela ako vam prvi ne odgovara… Razume se da nisu svi prodavci takvi; neki su zaista uslužni i profesionalni i kod njih je zadovoljstvo kupovati, ima i onih koji su toliko simpatični da i ne primetite da su vas nagovorili da kupite još nekoliko stvari koje uopšte niste nameravali da nabavite. Nažalost, nisu svi takvi i pitanje je šta s onima koji kao da mrze ceo svet, a najviše vas jer ste se usudili da im uđete u radnju i još ih nešto i pitate o onome što prodaju.
U principu, ako vam ne uspe da od prodavca dobijete uslugu kakva vam je potrebna, i ni to što učtivo zamolite prodavca da vam nešto pokaže, objasni i slično nema željeni efekat, imate dve mogućnosti. Jedna je da se obratite pretpostavljenom tog prodavca, a druga je da kupujete negde drugde.
Kada se obraćate prodavčevom šefu, bitno je da budete smireni i da kratko, jasno i učtivo kažete u čemu je problem. Budite konkretni. Nema mnogo smisla da kažete da se prodavac ponaša neprikladno, jer je to suviše neodređeno i još bi moglo da ispadne da dajete sud o nečemu za šta niste kompetentni, ili da samo zakerate, a ne umete da kažete u čemu je problem. Ukoliko kažete prodavčevom šefu da tri prodavca stoje i pričaju pored kase, a niko ne dolazi da vas usluži, ili da na vaše pitanje ima li manji broj farmerki jer su vam te koje ste probali prevelike odgovara sa: „Nemam pojma, idi vidi“, bolje su vam šanse da budete ozbiljno shvaćeni i da se šef potrudi da reši problem. Niste neprijatni ni nepristojni ako se ovako ponašate, samo zahtevate normalnu uslugu.
Ni šef nije od pomoći? Onda vam preostaje samo da kupujete u nekoj drugoj radnji. U svakom slučaju, nemojte trpeti loše ponašanje i neuslužnost prodavaca, jer je njima u opisu radnog mesta da vam pruže svu potrebnu pomoć oko robe koju prodaju a koju vi želite da kupite. Ako im se njihov posao ne sviđa, niste vi dužni da ispaštate zbog toga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.