Njegovo veličanstvo marcipan

Marcipan: jedna od najpoznatijih i najcenjenijih poslastica. Veoma dugo, zbog nekada skupog načina izrade, bio je privilegija kraljeva. To danas više nije slučaj – u marcipanu mogu uživati skoro svi; i trebalo bi, jer je marcipan, pored toga što je veoma ukusan, izuzetno zdrav.

Naravno, ukoliko želite da smršate, ne bi trebalo da preterujete sa marcipanom – ipak ima visok sadržaj šećera – ali inače, zbog visokog sadržaja badema, marcipan je jako koristan. Badem je odličan izvor proteina, ne sadrži holesterol, a sadrži vitamin E u najboljem mogućem obliku (to jest, onom koji se najlakše i najefikasnije apsorbuje), kalcijum, vlakna, gvožđe i folne kiseline. Drugim rečima: ako konsumirate slatkiše, birajte one koji u sebi sadrže badem (kao marcipan), jer ćete tako u organizam, pored kalorija, uneti i mnoštvo korisnih materija.

Postoji mnogo priča i pretpostavki o poreklu marcipana; mnogi gradovi i zemlje svojataju njegovo poreklo, ali ništa precizno nije utvrđeno. Osim kao slatkiš, marcipan se upotrebljavao i kao afrodizijak (pričalo se da daje snagu i stimuliše rad srca – a te dve stvari, s obzirom na sastav marcipana, jesu tačne), a verovalo se i da ima lekovita svojstva, koja se mogu i pojačati dodavanjem mrvljenih bisera i dragog kamenja, kao i majčine dušice i drugih lekovitih trava.

Danas se marcipan koristi kao preliv za kolače; može da se doda ispod fondana (kao glazura), a koristi se i za punjenje kolača, keksa, torti i drugih poslastica. Pored toga, moguće ga je i obojiti i oblikovati u najrazličitije figurice: voće, cveće, životinje, ljude…

Ukoliko brinete o svom zdravlju, a nemate baš mnogo razloga da brinete o telesnoj težini (ili ste dovoljno aktivni da se ne ugojite od povremenog konsumiranja slatkiša), priuštite sebi poslastice od marcipana. Još bolje, priuštite sebi i svom dragom poslastice od marcipana, a onda… Nakon uživanja u ukusu i snabdevanja svog organizma potrebnom količinom vitamina E, možete zajedno sa svojim dragim da sagorite višak kalorija. Spajanje vrlo lepog i vrlo korisnog, zašto da ne?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.