U trendu

Noćna smena i jutarnji pozivi

Uglavnom se smatra da je zvati nekog ujutru tokom radne nedelje u redu – ta osoba je ionako morala da se probudi da bi otišla na posao, nije verovatno da ćete je vi probuditi – ali ima i onih koji rade noću, pa tokom jutra i prepodneva spavaju. I nisu sigurni šta je učtiv odgovor kada ih neko ujutro probudi.
U principu, oni koji znaju da radite noću biće dovoljno uviđavni da vas ne zovu ujutru. Ipak, nađe se i poneki poznanik ili potencijalni saradnik koji to ne zna, a nešto mu zatreba od vas. Najjednostavnije je isključiti telefon dok spavate, i fiksni i mobilni, a kad se probudite, pogledati po porukama koje su stigle na mobilni nakon što ste ga uključili ko vas je sve zvao (mobilni može i da se ostavi na vibraciji, ako nije od onih čija vibracija proizvodi ne glasan, ali vrlo iritirajući zvuk). Međutim, ima situacija kada ne smete da isključite telefon – šta tada?
Oni koji vas probude pozivom najčešće shvate da su vas probudili (i postave čuveno pitanje: „Joj, da li sam te probudio?“), pa im je neprijatno – toliko neprijatno da vama, možda, dođe da im kažete da vam je baš drago što su zvali, samo da bi se osećali bolje. Nemojte, jer ih time ohrabrujete da nastave da vas zovu u vreme kada spavate. Postoji bolje rešenje, koje je takođe savršeno učtivo.
U velikom broju slučajeva pokazalo se da je idealan odgovor na pitanje: „Da li sam te probudio?“ – „Jesi, ali u redu je“. To je učtiv odgovor kojim nikoga ne terate da se oseća neprijatnije nego što se već oseća – a osećaće se dovoljno neprijatno da grešku u budućnosti ne ponovi.
Nažalost, ima i onih dovoljno neučtivih i nepažljivih da se ne osećaju krivim kada vas probude svojim pozivom. S njima ne vredi na učtiv način ni nagoveštajima, jer je to jezik koji jednostavno ne razumeju – ako razgovarate s takvima, niste nevaspitani ukoliko im direktno kažete: „Ne zovi me više ujutru, spavam“, a ako to ne upali, ne osećajte krivicu ni ako im to isto saopštite na grublji način. Ako je uvreda, sticajem okolnosti, jedini način koji vam je na raspolaganju da se odbranite od ponavljane nepažljivosti drugih, niste nepristojni ako je upotrebite.
Srećno, i želimo vam da se lepo naspavate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.