U trendu

Nova godina – novo svođenje računa

Smatra se nekakvom tradicijom da, kad dođe Nova godina, svedete račune, vidite šta ste postigle, šta želite da postignete, gde ste i u čemu pogrešile, šta bi moglo bolje… Ovakvo svođenje računa može da bude korisno, ali nema posebnog razloga, sem navike, da se obavlja baš krajem ili početkom kalendarske godine – možete ga obaviti kad god vi za tim osetite potrebu.
Gde ste bile? Nigde. Šta ste uradile? Ništa. Odgovori su neretko takvi, i dovedu do toga da se osetite deprimirano, kao da ama baš ništa dobro i lepo (ili loše i ružno) niste postigle. A nije tako. Svako tokom godine – ove koja se primiče kraju ili bilo koje – postigne bar ponešto. Uglavnom i više od toga.
Jeste li se bar neki put nasmejale? To je postignuće. Jeste li se nečemu obradovale? I to je postignuće. Da li vam se dete nasmešilo? To je predivno. Naučile ste nešto novo, makar to da džem i krem sir mogu da daju zanimljivu kombinaciju kad se jedu zajedno? Pa kako ništa niste postigle, ništa uradile, kad ste naučile nešto novo?
U redu, niste otkrile lek protiv raka, niti dovele do mira u svetu i dobre volje među svim ljudima. Još uvek niste uspele ni da dobijete posao svojih snova (ni bilo kakav posao), da pronađete ljubav svog života, pročitate sve svetske klasike, naučite pedeset jezika, niste postale astronaut ni otišle na Mars, niste se obogatile… Šta s tim? Ima vremena (dobro, moguće je da nećete otići na Mars, pronaći lek protiv raka niti videti mir u celom svetu, a kamoli dovesti do njega). Međutim, to i dalje ne znači da u toku ove godine, ili u toku svog života, niste ama baš ništa postigle. Niti znači da ubuduće ništa bitno nećete postići.
Setite se lepih stvari koje su vam se desile, kao i onih manje lepih, prisetite se šta ono beše što pokušavate da postignete pa se zato sad gnjavite s tim-i-tim i nastavite da pokušavate (ili se opredelite da pokušate nešto drugo) i, najvažnije od svega, ne zaboravite da se radujete životu – to je bilo i biće jedno od najvećih postignuća, živeti životom u kome ima radosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar