U trendu

Osloboditi se negativnih osećanja (1)

Svako nekad oseti neko negativno osećanje – strah, bes, osećaj da ste napušteni, da ste odbijeni, krivicu, stid, povređenost, zabrinutost… Te emocije imaju svoju funkciju u određenim trenucima, ali ti trenuci prođu, a negativna osećanja, isuviše često, ostanu i truju vas. Dobro bi bilo osloboditi ih se.
Negativna osećanja koja se zadrže neće učiniti samo da budete loše raspoloženi već mogu dovesti i do bolesti. Takva osećanja uzrokuju stres, koji vodi do mnogih oboljenja – a jednom kad se i fizički razbolite, osećaćete se još lošije. Nova negativna osećanja dovode do povećanog stresa, imunitet vam dodatno opada, postajete još bolesniji… I to se dešava velikom broju ljudi. To nije nešto što namerno radite sebi, to se dešava i to je teško sprečiti, ali time što ćete se naknadno osloboditi tih negativnih osećanja možete povratiti dobro zdravlje, dobro raspoloženje i unutrašnji mir.
Negativne emocije se ne skupe u našem organizmu odjednom, već tokom vremena. Isto tako, nije moguće ni osloboditi ih se odjednom – oslobađanje je proces. Oslobađanje obično ide „u slojevima“, kao da nestaje naslaga za naslagom. Proces ne traje naročito dugo, samo ga je, zbog nakupljenih „naslaga“, u najvećem broju slučajeva neophodno ponavljati da biste se u potpunosti rasteretili.
Od velike pomoći prilikom oslobađanja od nakupljenih negativnih osećanja je vizuelizacija. Zamislite kako izgleda svako osećanje kojeg želite da se oslobodite, a onda ga vizuelizujte kako napušta vaše telo. Ako niste vizuelni već auditivni tip, umesto slike zamislite zvuk; ako ste kinetički tip, zamislite oslobađanje, za svako osećanje zamislite neku drugu vrstu tereta kako vas napušta.
Da li je to uopšte moguće izvesti, osloboditi se negativnih osećanja kao da se radi o oslobađanju od nečega fizičkog? Jeste, i osećaj je veoma sličan onome kada se oslobađate fizičkog tereta. Ono što osećate je olakšanje. Možda će vas ovo iznenaditi, ali kad se oslobađate od, recimo, nakupljenog besa, vi ne besnite, ne vičete, nikoga i ništa ne udarate – smao osećate kako vas bes napušta i potom dolazi smirenost. Ako se oslobađate straha, ne osećate se uplašeno, već naprotiv, sve mirnije i sve opuštenije. I tako redom, što znači da je ovaj proces veoma prijatan za sprovođenje – nema neprijatnih delova.
Sutra pročitajte kako konkretno ide proces oslobađanja od negativnih emocija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)