U trendu

Ostati pristojan u prisustvu nepristojnih (2)

Kada ste okruženi onima koji se ponašaju nepristojno i neprijatno, prilično lako vam se može desiti da i vi počnete tako da se ponašate, iako ne volite takve postupke. Nemojte! Ostanite iznad toga – vi sami ćete se bolje osećati ako ne popustite pred negativnim primerom.
Setite se da su napadi besa, vikanje i vređanje drugih loši po vaše sopstveno zdravlje. Podižu vam pritisak, prave vam srčane smetnje, mogu i da izazovu udar i/ili depresiju. Zašto biste to dozvolili? Budite nežni prema sebi – biće vam zahvalni i vaše srce i svi sa kojima komunicirate.
Osim ukoliko baš volite da se često izvinjavate zbog nepristojnog ponašanja ili da se svi sklone od vas jer ste im neprijatni, odaberite da kažete nešto lepo, nešto čime ćete razvedriti ljude, ili barem čime nećete dovesti do eskalacije sukoba. Tako izbegavate i da vas kasnije bude sramota zbog onoga što ste u trenutku ljutine rekli. Setite se nečega lepog, nečega što vas čini srećnim. Ukoliko ima dece u vašoj blizini, pokažite im primerom da je moguće ostati miran i lepo se ponašati.
Ako osećate da ćete eksplodirati i svašta reći, sklonite se. Prošetajte, popijte čašu vode, opustite se malo. To što ćete se skloniti nije kukavičluk, to je pametan potez, jer tako izbegavate da učinite nešto čega biste se kasnije stideli. Uzrujani ste i osećate potrebu da učinite nešto? Učinite nešto pametno – sklonite se dok se ne smirite dovoljno da povratite kontrolu nad svojim ponašanjem.
Nekada ste prinuđeni da trpite tuđu nepristojnost i neprijatno ponašanje, ali to ne znači da morate da ih imitirate, da postanete kao oni. Ponašajte se prema drugima onako kako želite da se drugi ponašaju prema vama – neki će usvojiti vaš model, a što se tiče onih koji ga ne usvoje, bar nećete imati razloga da se stidite što ste imitirali ponašanje kakvo ne odobravate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.