U trendu

Otarasiti se neželjenih gostiju (2)

Pisali smo o napornim gostima koji vole da navrate kod vas jer imaju previše slobodnog vremena s kojim ne znaju šta će, a vi ste u takvoj situaciji da ste najveći deo dana kod kuće (domaćica ste, nezaposlena, radite od kuće…), što oni shvataju kao poziv sam po sebi. Danas pročitajte predloge kako da njihove posete na relativno učtiv način skratite, a po potrebi i da ih proredite.
Na primer, kad god vam neko od takvih dođe, recite im da za pola sata morate da se spremite i da idete. To ih neće sprečiti da uđu – a vi im, držeći se svoje priče, nemojte kuvati kafu ni čaj (nemate vremena za to ako uskoro krećete) već ih ponudite nekim sokom, a za 15 minuta im učtivo recite da sad morate početi s pripremama za izlazak i krenite prema izlaznim vratima. Ne mrdajte odatle dok vam se ne pridruže, otvorite im vrata i ispratite ih. Verovatno će i na vratima pričati. Skratite tu priču uz: „Izvini, ali stvarno smesta moram da se spremim, zakasniću“, i zatvorite vrata. Postupak skraćene posete ponovite koliko god je puta potrebno.
Nekada ovo nije moguće izvesti, onda kada je očigledno da ste usred nekog posla koji teško da ćete skoro završiti. U takvoj situaciji, s gostima ćaskajte (uz povremeno bavljenje onim što ste radili pre nego što su stigli) maksimum pola sata, a onda im se izvinite i recite da stvarno imate puno posla. I prionite na taj posao, ne odgovarajući na njihova pitanja ni njihovu priču, sve dok vam ne saopšte da kreću. Tada ustanite i ispratite ih. Ako ne krenu u roku od dva minuta od kad su rekli da kreću, vratite se poslu i ignorisanju njihove priče. I tako dok stvarno ne odu. Vi ste ih učtivo upozorili da imate posla i da niste u prilici da im se posvetite, tako da, tehnički, nemaju prava da se uvrede zbog vašeg postupka.
Ovo su bili blaži tretmani. Onaj oštriji je znatno jednostavniji: ne puštajte neželjene i nenajavljene goste da uđu. Ignorišite zvono na vratima. Neki ljudi to urade tako što isključe svaki izvor zvuka kada im neko zazvoni na vratima (televizor, radio, česmu…) i praktično se pretvaraju da nisu tu. Drugi način je da ne isključujete ništa, samo ne otvarajte, koliko god da zvone i/ili lupaju na vrata – a kada nekom prilikom sretnete tu osobu i pita vas zašto niste otvorili kad se čulo da ste tu, recite da niste čule zvono, zanele ste se u posao, i zamolite ih da vam se najave kad požele da dođu kod vas u goste (ne prihvatajte najave tipa „ja dolazim sad“, osim ako ste baš tad raspoložene za društvo, nego zahtevajte da najavljivanje bude bar jedan dan unapred). Nakon nekoliko neotvaranja, shvatiće da ne mogu samo tako da vam upadaju i potražiće lakšu „žrtvu“.
Imate li pravo da se ovako ponašate? Naravno da imate, vaš je stan i o vašem se vremenu radi. Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.