Otvoreni za sve poslovne mogućnosti

Sve se više priča o krizi, o mogućim otpuštanjima (neki bi na to rekli da je kriza kod nas stalno), i to može strahovito da deprimira. A možete i da ne podlegnete takvom raspoloženju, već da držite otvorene četvore oči i uši, kao i da se potrudite da, koliko možete, obezbedite ono što već imate.
Šta to konkretno znači? Kao jedno, da gledate oko sebe (ne samo bukvalno već i po oglasima, po internetu, da se raspitujete među onima koje znate) koja i kakva bi vam radna mesta bila dostupna u slučaju da izgubite ono koje sad imate. Na taj način, ako do nevolje dođe, nećete tek tada počinjati potragu, već ćete imati konkretne ideje gde biste sve mogle da pokušate. U tu svrhu, dobra je ideja i da redovno aktuelizujete svoju radnu biografiju (to je i inače dobra ideja, a sad i više nego pre), kako to ne biste radile na brzinu, onda kad neki konkurs već počne, i rizikovale da u žurbi ispustite neke svoje bitne uspehe, znanja, sposobnosti koje bi vam mogle pomoći da dobijete ono što želite.
Sve navedeno ne znači da treba zanemariti posao na kome se trenutno nalazite. Naprotiv. Koliko god je moguće, blistajte na njemu kako biste nadređene ubedili da ste im na tom mestu bitne i da bez vas ne mogu. I, kad smo kod nadređenih: potrudite se, koliko možete, da im pomognete u njihovom poslu, da, koliko je u vašoj moći, pomognete da zadrže svoja radna mesta. To je najverovatnije prva stvar koja će ih ubediti da ste im stvarno nezamenljivi i da vredi potruditi se da i oni obezbede vaše mesto.
U nesigurnim vremenima, čak ni navedeni postupci ne mogu da vam garantuju sigurnost, ali mogu da toj sigurnosti doprinesu. I, što je podjednako važno, takođe doprinose i vašem osećaju da nije sve van vaše kontrole, da niste bespomoćne, već da imate uticaja na ono što vam se dešava i da i u nevolji možete da se snađete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.