Paprat vas štiti

Znate i sami kako reagujete na ustajao vazduh: umorom, nervozom i glavoboljom. Nije ni čudo; ukoliko se prostorije ne provetravaju redovno, začas se napune formaldehidima iz sintetičkih materijala i sprejeva (to što neki od tih sprejeva služe upravo osvežavanju vazduha ne pomaže – možda će osvežiti miris prostorije, ali će nezdrav vazduh ostati nezdrav), benzolom iz lakova i duvanskim dimom. Opet, neke od radnih prostorija pravljene su tako da se ne mogu provetravati; pored toga, zima ume da bude toliko hladna da se naježimo na samu ideju o dodatnom hlađenju prostorije u kojoj se nalazimo, makar i na pet minuta. Premda vam svakako preporučujemo da povremeno stisnete zube i provetrite prostorije – to je ipak najzdravije – evo još jednog veoma jednostavnog rešenja za problem ustajalog vazduha: paprat.

Osim što paprat kao sobna biljka (dakle, u saksiji) veoma lepo izgleda – ima ih stvarno različitih, pa se nešto može naći prema svačijem ukusu – ona isto tako proizvodi kiseonik i prečišćava vazduh. Stručnjaci Nase sproveli su jedno istraživanje u kome se pokazalo da jedna ili dve saksije sa papratima za samo 24 sata skoro potpuno prečiste sobni vazduh od svih otrovnih sastojaka. Paprati ove otrove upijaju preko sitnih otvora u lišću i onda ih putem fotosinteze (sećate se iz osnovne škole – uz pomoć vode i hranljivih materija iz zemlje) pretvore u neotrovne sastojke.

Na sličan način deluju još neke biljke, na primer, sobne palme. Za neke druge vrste biljaka, kao što su hlorofitum, difenbahija, fikus, bršljan i filodendron pokazalo se da upijaju samo neke od otrovnih sastojaka (samo formaldehide, benzol ili duvanski dim).

Želite da gajite sobnu biljku, neku koja lepo izgleda, a vaš dragi gunđa: „Bolje da gajiš luk ili paradajz, od toga bar ima neke koristi?“ Upravo ste dobile savršen izgovor da gajite veoma korisnu i veoma lepu sobnu biljku – i da svom dragom zapušite usta argumentom da mu je sigurno od koristi da diše.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.