U trendu

Parfem ili toaletna voda? Evo kako ih jednostavno razlikovati

Razlika između toaletne vode i parfema je jednostavna. Razlikuju se jedni od drugih u koncentraciji mirisa.

Prema rečima ekspertkinje za mirise Meri Volas, u toaletnoj vodi koncentracija mirisa je između 8 i 12 odsto, dok je u parfemskoj vodi ta koncentracija između 12 i 18 odsto.

Dodaje da ova koncentracija može da varira u zavisnosti od brenda, ali bez obzira na tačan broj, koncentracija mirisa će uvek biti veća u parfemu nego u toaletnoj vodi.

Da li toaletna voda i parfem mirišu isto?

Ne moraju da miriše na isti čak i ako je isti miris. Volas objašnjava kako je toaletna voda često lakša i svežija, dok je parfem dugotrajniji i bogatiji.

Za dnevne prilike, kao što je odlazak na posao, smatra da je zgodnije i prikladnije nositi toaletnu vodu, dok su parfemi rezervisani za večernje i posebne prilike. Takođe, treba uzeti u obzir temperaturu, kao i doba godine. U vlažnim klimatskim uslovima, toaletna voda je pogodnija, dok je za hladnije vreme pogodniji parfem.

Ako još niste, vreme je da obratite pažnju da li kupujete toaletnu ili parfemsku vodu. Testirajte oba, a zatim odlučite koji miris vam više odgovara.

Parfemska voda će uvek biti koncentrisanija od toaletne vode.

Da li parfemska voda traje duže od toaletne vode?

Zanimljivo je kako se naš doživljaj parfema menja upravo zbog koncentracije mirisa. Pošto je u parfemskoj vodi veća koncentracija mirisa, to utiče na dužinu trajanja i aromatičnost. Jednostavno rečeno, parfemska voda duže traje na koži i aromatičnija je od toaletne vode, koja će brže ispariti.

Da li imaju rok trajanja?

„Parfem je živ i ima rok trajanja“, kaže ona. To može biti zbog mnogih faktora, ali ne postoji čvrsto pravilo o tome koliko dugo je parfem dobar, jer to zavisi od brenda, mirisa i mesta skladištenja.

Ako niste sigurni, proverite etiketu na vašem parfemu. Ako je vaš parfem oksidirao zbog svog hemijskog sastava, promenio boju ili miris (može da miriše kiselo, kiselo ili metalno), verovatno je vreme da ga bacite, piše Birdi, a prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.