Pečurke

Kada pomislite na jesen, na šta zapravo pomislite? Na beskrajnu kišu i blato – blatnjave cipele, blatnjave otiske po stanu, blatom uprljane nove čarape? Dete vam opet ide u školu (nove glavobolje sa ocenama i pametnim, ali previše živahnim i nepažljivim potomkom), a vi na posao (o, ne, ne opet ta gnjavaža)? Možda se setite i lepih stvari: ćaskanja sa koleginicama u toku pauze, dete donese i poneku dobru ocenu, specifičnih poslastica vezanih za jesen – kao što su pečurke? Super su za picu, salate, omlet, pomešane sa testom, odlične za rižoto, može i musaka od njih da se napravi (pečurke umesto mesa, makarone umesto krompira)… Tost sa pečurkama i belim lukom – ako se posle toga ne viđate ni sa kim… Ukoliko i vi spadate u ljubitelje pečuraka, evo nekih saveta vezanih za kupovinu, čuvanje i pripremanje ovog jesenjeg zadovoljstva.

Kupovina: sveže pečurke izgledaju jedro i suve su. Ukoliko izgledaju drugačije, ili su stare ili su loše skladištene – idite drugom prodavcu. Kad je reč o šampinjonima, naročito izbegavajte one sa smeđim flekama ili sasušenim ivicama. Sveže pečurke imaju prijatan miris; ako mirišu na ribu, dugo su stajale.

Čuvanje: čim kupite pečurke, skinite im ambalažu. Pečurke je najbolje čuvati u frižideru, ili u plitkom tanjiru ili u pregratku za povrće. Ne ostavljajte ih dugo da stoje (ne više od nekoliko dana), jer pečurke brzo gube tečnost, a sa tečnošću i prijatan ukus.

Priprema: šta sve ne može da se napravi od pečuraka! Mljac. Evo nekih uopštenih saveta za pripremu. Pošto se pečurke uglavnom prodaju očišćene, najčešće je dovoljno da ih kratko properete. Čak i ako su baš zaprljane zemljom, to nije problem: samo ih operite pod jakim mlazom vode i spraćete blato s njih. Bilo da ih pečete u tiganju, rerni ili na plotni, skratite postupak što je više moguće: pecite ih na već dobro zagrejanoj podlozi i pecite ih kratko kako bi sačuvale sok (koji vrlo lako isparava) i sočnost.

Sad trk na pijacu ili u radnju i obradujte i sebe i svoju porodicu! Prijatno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.